Zaradi možne okužbe z bakterijo Listeria monocytogenes je pred dnevi stekel odpoklic zamrznjene zelenjave več posrednikov: Engrotuš, d. o. o., Eta Kamnik, d. o. o., KZ Metlika, Lidl Slovenija, d. o. o., Monsun, d. o. o., Pekarna Pečjak, d. o. o., in Šiftar, d. o. o. Proizvajalec vse odpoklicane zelenjave je madžarsko podjetje Greenyard NV.

Greenyard je najprej odpoklical špinačo s smetano (450 g – zajema znamke Freshona, Green Grocer in Felco) in zelenjavno mešanico (1000 g), nato pa še dodatna živila, in sicer mešano zelenjavo za francosko solato (2,5 kg), sladko koruzo (5 kg), korenje – kocke (2,5 kg), narezan fižol wax (2,5 kg), narezan fižol (2,5 kg), grah (2,5 kg), MIX Djuvec (2,5 kg) in grah Eta.

Med spornimi živili je tudi Etin grah
Urad RS za varno prehrano
Med spornimi živili je tudi Etin grah.

Polpeti in solata

Kasneje je družba Lidl odpoklicala še zelenjavne mešanice za francosko solato (1000 g – znamka Chira), saj ena od sestavin izdelka prav tako izvira iz podjetja Greenyard, Pekarna Pečjak pa je iz prodaje odpoklicala zelenjavne polpete in polpete brokoli-cvetača, ker so prav tako produkt spornega proizvajalca.

Odpoklic se izvaja iz previdnosti, ker v živilih ni mogoče izključiti kontaminacije z bakterijo Listerio monocytogenes, saj je madžarsko podjetje v dveh svojih proizvodih potrdilo prisotnost bakterije, potrjeno pa je bilo tudi, da je v brisih opreme oziroma prostorov.

V Evropi je zaradi posledic okužbe z listerijo od leta 2015 umrlo 9 ljudi
Wikipedia
V Evropi je zaradi posledic okužbe z listerijo od leta 2015 umrlo 9 ljudi.

O simptomih

Kot poudarja urad za varno prehrano, lahko Listeria monocytogenes privede do težjih bolezni želodca oziroma črevesja (listerioza), ki ima podobne simptome kot virus gripe. Večina zdravih odraslih oseb bolezen preboli v nekaj dneh. Okužba se izkazuje s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje.

Ranljivejši, kot so nosečnice, majhni otroci in starejši z oslabljenim imunskim sistemom, pa lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni, hudi in lahko celo ogrožajo življenje. Okužba pri rizični skupini namreč lahko poteka kot hudo sistemsko obolenje, z vnetjem možganov in možganskih ovojnic ter septikemijo. Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi 50-odstotna.

Pri nekaterih rizičnih skupinah je lahko napredovanje bolezni zelo resno
Profimedia
Pri nekaterih rizičnih skupinah je lahko napredovanje bolezni zelo resno

Smrtne žrtve

V Evropi od začetka tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb. V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 sicer prijavljenih 80 primerov listerioze, umrlo je 18 obolelih. Bakterija je odpornejša kot nekatere druge, uničita pa jo kuhanje in pasterizacija. Največje tveganje predstavlja surova zelenjava, tudi če je bila ta zamrznjena.