Dve ohišji v muzej

FOTO: Pred volitvami župan slovesno odstranil "vstajniške" radarje

T.L.
9. 7. 2018, 13.24
Posodobljeno: 9. 7. 2018, 13.46
Deli članek:

Dve radarski ohišji bosta umeščeni v Muzej NO kot družbeno-zgodovinski "spomenik".

MO Maribor
Fištravec si je vzel čas in simbolično pripel verigo na ohišje radarja.

Bližajo se lokalne volitve in čas je odličen za to, da dosedanji župani spomnijo nase. Tako je danes mariborski župan Andrej Fištravec na križišču Titove ceste in Ulice Pariške komune simbolično pripel verigo na ohišje in tako odstranil prvi radar, ki bo, tako kot ostali, odstranjen iz cest in ulic Maribora.

Davnega leta 2012 Maribor so po naročilu takratne občinske oblasti preplavili radarji za merjenje hitrosti prometa. Štirideset radarjev je bilo nameščenih na dvaindvajsetih križiščih ulic in cest Maribora. Šlo je za javno-zasebno partnerstvo, pri čemer bi zasebni partner od izrečenih kazni prejemal kar 92 odstotkov denarja. Prebivalci Maribora nad radarji, milo rečeno, niso bili navdušeni, in posledično se je iz protestov v Mariboru rodilo tako imenovano vstajniško gibanje, ki je na županski položaj pripeljalo tudi "vstajniškega župana" Fištravca. Kako uspešno je mariborski župan opravljal svoje dolžnosti v svojem mandatu, pa bo jasno na lokalnih volitvah 18. novembra letos. 

Če se vrnemo k radarjem: iz mariborske občine sporočajo, da bo po simbolični odstranitvi radarja podjetje Nigrad odstranilo še preostale radarje in jih tudi začasno uskladiščilo, še pred tem pa bo popisana oprema oziroma tehnologija v radarjih. Dve radarski ohišji bosta umeščeni v Muzej NO kot družbeno-zgodovinski "spomenik".