Hudourniška stiska

FOTO: Prevaljčani trepetajo, znova je udaril zdaj že zloglasni Štefanov potok

S.R.
6. 7. 2018, 08.55
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 12.52
Deli članek:

Neurje in posledično lokalni hudournik sta jo včeraj znova zagodla Prevaljčanom, ki si morajo vse prepogosto nadeti gumijaste škornje.

Gasilci Prevalje
Poplave na Prevaljah.

Prevaljčani so včeraj znova brodili po vodi in reševali svojo imovino, uresničili so se namreč njihovi strahovi, zakoreninjeni v silovito povodenj 24. maja letos. Tistega dne so za nekaj ur zavladale dramatične razmere, ko so meteorne vode zalivale ceste in kleti, s posledicam poplavljanja lokalnega hudournika Štefanov potok, ki »meri« naravnost v središče mesta, pa so se še več dni ukvarjali gasilci.

Včeraj, ko je ob približno 17.30 uri udarila huda ura s točo in močnejšimi nalivi, je Štefanov potok znova udaril. Zaradi velikih količin padavin so objekte najprej zalile meteorne vode, nato pa je strugo prestopil zloglasni potok ter, dokler vode niso s pomočjo delovnih strojev preusmerili gasilci, zalil 20 objektov, poročajo prevaljski gasilci. ki so imeli na terenu veliko dela s prečrpavanjem vode, odstranjevanjem podrtih dreves ter čiščenjem poplavljenih objektov in cest. Tokrat so jim na pomoč priskočili tudi gasilci iz Mežice.

Gasilci Prevalje
Poplave na Prevaljah.

V vsega desetih minutah

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je pred 18. uro v vsega desetih minutah zalilo prostore tovarne Lek, zdravstvenega doma, nekaj kletnih prostorov večstanovanjskega objekta, medtem ko so gasilci stanovanjsko hišo Zgornjem kraju rešili s protipoplavnimi vrečami. Dobre pol ure pozneje so morali zaradi nove pošiljke gasilci približno štiri kubične metre vode izčrpati iz kletnih prostorov osnovne šole, znova pa je zalivalo kleti večstanovanjskih objektov. Malo po 20. uri so se gasilci nato na cestah in ulicah potili ob odstranjevanju zemljine in mulja, ki ga je tja seveda nanosil Štefanov potok, ki postaja že strah in trepet krajanov.

Sicer pa so se s povodnjijo srečali drugje na Koroškem. O poplavah meteornih voda ter zalivanju kleti in cest so poročali iz Dravograda, Slovenj Gradca in Prapretna pri Šentjurju.