Sestavljanje koalicije

Šarec o tem, katere resorje bi vzeli

G.G./STA
4. 7. 2018, 19.41
Posodobljeno: 4. 7. 2018, 19.51
Deli članek:

Po še enem krogu razmišljanj o vladni koaliciji je predsednik LMŠ Marjan Šarec zanikal kakšna večja nesoglasja med posameznimi strankami.

Bobo
Če Šarec zagotovila potrebne večine v DZ ne bo imel, na glasovanje o svojem mandatarstvu ne bo šel, je zatrdil.

Po torku, ko so predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pregledali programske predloge NSi, so se danes lotili predlogov SD, v četrtek pa bo na vrsti SMC. Šarec je današnji skoraj štiriurni sestanek označil za učinkovit. Kot je pojasnil v izjavi za medije, je bila debata nekoliko daljša, saj meni, da je prav, da vsak pove, kaj misli.

Po njegovih besedah je skupnih imenovalcev med strankami veliko, pri nekaterih točkah pa v podrobnostih niso "prišli čisto skupaj, ampak zadeva gre v to smer". Skupnih imenovalcev pa ni želel našteti, saj se mu ne zdi korektno, da bi jih razkril v fazi pogovorov. Zanikal je, da bi bila kakšna večja nesoglasja med SD in NSi, denimo pri davkih in zdravstvu.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s programom, če se na koncu NSi odloči, da ne pristopi k tej koaliciji oziroma ali bo to pomenilo spremembo programa, pa je dejal le: "Če greš po neki cesti, pa je zaprta, greš pač po drugi."

Nesporazum med Židanom in Cerarjem

Ocenil je, da je šlo pri izjavah predsednikov SD Dejana Židana in SMC Mira Cerarja o dveletni koalicijski pogodbi za nesporazum, saj da je Židan rekel le, da je treba priti vsaj do projektov za dve leti, zagotovo pa ni mislil, da je to cilj. Cerar je namreč pred srečanjem izrazil skrb, saj po njegovem mnenju projektna vlada, oblikovana zgolj za dve leti, ne bi bila garant politične stabilnosti.

Tudi danes je zatrdil, da o kadrovskem razrezu vladnih resorjev še niso govorili. Ponovil je svoje pričakovanje, da tisti, ki so najbolj izrazito poudarjali določena področja, potem te resorje tudi prevzamejo. "Mi bomo vzeli tiste resorje, s katerimi mislimo, da bomo lahko vodili vlado," je dejal o ambicijah LMŠ.

Koalicijski dokument po Šarčevih besedah nastaja sproti, vanj vključujejo pripombe posameznih strank. To, da je v torek v javnost pricurljala še ena različica tega dokumenta, Šarec ocenjuje kot "neko neresnost pri tistem, ki tak dokument posreduje, ker če piše zaupno, je pač zaupno". Spletni portal Siol je v torek med drugim zapisal, da naj bi različica osnutka koalicijske pogodbe, o kateri so govorili v torek, med drugim vsebovala dogovor o prodaji 50 odstotkov NLB do konca leta, namero o vložitvi tožbe zoper Hrvaško, zavezo o nadaljevanju pogajanj s sindikati javnega sektorja in sledenje ukrepom, ki bodo glede beguncev sprejeti na ravni EU.

Pot do 46 podpisov in prednost Janše

Ko bo na mizi končna verzija dokumenta, bodo o njem odločali pristojni organi strank in potem bo jasno, ali ima zadostno podporo. "Dokler nimamo 46 podpisov oziroma več, ne moremo trditi, da to podporo imamo," je danes dejal predsednik LMŠ.

Tudi če bo Pahor v prihodnjih dneh za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo, po Šarčevem mnenju to za njihova usklajevanja ne pomeni nič posebnega. "Mi smo že povedali, da ima Janez Janša vso pravico dobiti mandat, je relativni zmagovalec volitev in verjetno mu bo predsednik republike tudi dal ta mandat, če bomo mi povedali, da 46 glasov nimamo. In v tem ne vidimo nobene težave," je dejal.