Odrezani

To so Cerarjevi prišepetovalci

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
3. 7. 2018, 06.50
Deli članek:

SMC so celoten mandat pretresala nesoglasja v vrhu. Miro Cerar je odrezal vsakega, ki si je drznil podvomiti o njegovih odločitvah.

Bobo
Na fotografiji Cerar in njegova prišepetovalca: Erik Kopač (v sredini) in Mič Sojer.
Cerar se s svojimi najožjimi prišepetovalci Kopačem, Kešeljevićem in osebnim frizerjem Sojerjem sestaja na tajnih lokacijah ob tajnem času.

Milan Brglez, nekdanji podpredsednik Stranke modernega centra, je članstvu SMC poslal pismo, v katerem se je opredelil kot oseba, ki je stranko gradila od njenih prvih korakov.

»Bil sem njen kritik, a sočasno njen najmočnejši steber. Na terenu, med ljudmi in strankinimi odbori sem bil sedemkrat pogosteje kot predsednik stranke, obstajajo izračuni, da sem 70 odstotkov vseh terenskih aktivnosti vodstva stranke opravil sam, kljub temu da sem bil sočasno tudi predsednik državnega zbora,« je zapisal Brglez.

Med glavnimi povodi, da se ga je Cerar odločil odkrižati, Brglez vidi svoje vztrajanje, naj stranka po volitvah izvede razpravo o tem, da je volitve dejansko izgubila. »S 36 mandatov smo namreč prišli na 10. Vsaka resno vodena demokratična stranka bi se vprašala, zakaj tako, in bi kritično ocenila, kje smo zadeve vodili narobe.«

STA
Kešeljevič (desno ob Cerarju) naj bi prek Zavoda 14 po navedbah stranko finančno izčrpaval.

Notranja demokracija v SMC je farsa

Sočasno s pismom, ki je v javnost prišlo v petek zvečer, je o zadevi poročal tudi Radio Študent (RŠ), ki je govoril z dvema nekdanjima poslancema SMC.

»O vsem je odločalo ožje vodstvo, ki pa niti ni izvršni odbor, definiran s statutom stranke, ampak še ožja skupina znotraj tega, ki se je sestajala ob tajnih časih, na tajnih lokacijah in se o vsem dogovorila,« se spominja nekdanji poslanec SMC Bojan Kranjc.

Kdo so Cerarjevi prišepetovalci?

»Obstaja tudi izvršni odbor znotraj izvršnega odbora. Vemo, kdo je v njem. To so Erik Kopač in Aleksandar Kešeljević, kot dva člana njegovega kabineta na vladi, ki sta v stalnem stiku z njimi. Tukaj je seveda generalni sekretar Jože Artnak, ki ni nikakršen odločevalec, je pa izvrševalec določenih nalog. Ne nazadnje seveda tudi Mič Sojer. To je neka jedrna skupina, ki je obvladovala in usmerjala, kar je govoril in delal tudi Miro Cerar,« je za RŠ povedal Branko Zorman, nekdanji poslanec SMC, ki je iz stranke izstopil po tem, ko ta ni enovito podprla zakona o igrah na srečo.

Denar izginja prek Zavoda 14

Kranjc nadalje trdi, da načrt porabe sredstev za volilno kampanjo nikoli ni bil javno predstavljen poslancem: »Stranka svetu stranke oziroma poslancem nikoli ni natančno razkrila finančnega poslovanja, čeprav smo o tem večkrat spraševali na svetu stranke.«

Vzpostavljeno naj bi imela celo vzporedno financiranje, saj denar prek svetovalnih pogodb odteka na zasebni zavod Zavod 14, katerega ustanovitelj je že omenjeni Kešeljević. Zavod 14 je bil oblikovan že pred ustanovitvijo stranke in je služil kot platforma za njeno ustanavljanje, koliko denarja pa je nato odteklo vanj, pa ni mogoče preveriti, saj zasebni zavodi niso zavezani k javni razgrnitvi finančnih poročil. Zadnjo besedo o tem lahko še vedno poda računsko sodišče.

Tomaž Lavre
Po poročanju Reporterja frizer Sojer ne drži več le škarij, v roke je vzel tudi platno.

Izprovocirajo konflikt, nato te odrežejo

»Očiščevanja potekajo tako, da se namerno sprovocira neki konflikt, ki ni pomemben ne za stranko ne za politično življenje. Iz razlogov, da osebe, vključno s predsednikom stranke, niso sposobne prenašati kritik in predlogov,« pravi Bojan Kranjc. »So pač samopašneži, ki so privatizirali stranko.«

SMC sicer pojasnjuje, da so bile rošade na svetu stranke vnovična razdelitev kart, po tem ko so jih premešale volitve. Mesta v svetu stranke so torej morali zasesti novi poslanci, ki so imenovali nov izvršni odbor stranke, ki je posledično izključil Brgleza.