Korupcijski škandal

Jelinčič: Spal sem v hotelih, saj v Azerbajdžanu ne spijo pod šotori

S.R./STA
29. 6. 2018, 15.45
Posodobljeno: 29. 6. 2018, 15.48
Deli članek:

Zmago Jelinčič zatrjuje, da je ravnal "v skladu z resnico".

Bobo
Jelinčič je izključitev iz SE označil za popolnoma smešno.

Novoizvoljeni poslanec in prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti odločitev Sveta Evrope (SE), ki ga je skupaj še s 13 nekdanjimi člani Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za vse življenje izključil zaradi vpletenosti v obsežen korupcijski škandal v korist Azerbajdžana, ocenjuje kot "popolnoma smešno".

Po njegovih besedah je "zanimivo, da si neka umirajoča organizacija jemlje pravico posegati v suverenosti držav članic o tem, kdo jih bo zastopal v evropskih inštitucijah".

Škandal, ki so ga nekateri mediji poimenovali "kaviargate", sega v januar 2013. Po tistem, ko je bilo v PS SE zavrnjeno poročilo, ki je bilo zelo kritično do razmer političnih zapornikov v Azerbajdžanu, so člani in nekdanji člani PS SE osumljeni, da jih je azerbajdžanska vlada podkupila, da so glasovali proti poročilu. V zameno za glasovanje naj bi nekateri dobili kaviar, preproge ali plačane nočitve v luksuznih hotelih, se je izvedelo iz vira blizu SE.

Parlamentarna skupščina (PS) SE je četrtkovo odločitev sprejela na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa. Neodvisna preiskava je namreč ugotovila, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki je bilo vpleteno v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora PS SE za pravila in postopke, niti ni podal nikakršnih komentarjev. Odbor je zato ugotovil, da je resno kršil etična pravila PS SE, in odločil, da do konca življenja ne sme vstopiti v prostore SE in PS SE. 

Jelinčič na vprašanje, ali je kdaj prejemal kakšne dobrine, denimo kaviar, in storitve, kot so nočitve v luksuznih hotelih, odgovarja, da je "logično, da je spal v hotelih, saj v Azerbajdžanu ne spijo pod šotori, tudi jedo normalno, ob kakšnem sprejemu pa je tudi kaviar".  V Azerbajdžanu, kjer je bil "kar nekajkrat", pa je delal v skladu z resnico, torej s tem, kar je videl, je zagotovil.

Na vprašanje, zakaj se ni pisno odzval na očitke in obtožbe preiskovalcev SE, je navedel, da se je odzval na dva "nesramna dopisa". "Nakar so objavili, da nimajo nikakršnih pripomb in da je moja zadeva čista," je navedel.