Suzana Belak Pungartnik iz Ljubljane je nekdanja osnovnošolska učiteljica, ki je na lastni koži občutila, kaj pomeni biti ustrahovan in nadlegovan s strani učenca. Meni, da je treba nasilništvo izkoreniniti.

Nekdanjo učiteljico je negativen odziv na njen predlog precej prizadel.

Učiteljska izkušnja na eni od ljubljanskih osnovnih šol, kjer je učila tehniko, je bila zanjo tako travmatična, da se je morala odpovedati poučevanju in se zaposliti drugje. A ker ji ni vseeno, kakšne razmere vladajo na šolah – učitelji in ravnatelji po njenih besedah zaradi slabih razmer iščejo psihiatrično pomoč ali celo storijo samomor –, se je odločila javno spregovoriti in pozvati pristojne in javnost k razmisleku o problematiki in ukrepanju.

Nekdanja učiteljica Suzana Belak Pungartnik
osebni arhiv
Nekdanja učiteljica Suzana Belak Pungartnik

Otipavanje in grožnje

Iz anonimnosti se je odločila stopiti na družbenem omrežju Facebook, kjer je opisala, kaj je kot učiteljica doživljala v razredih. Z nami se je bila pripravljena o tem tudi podrobneje pogovoriti.

»Imela sem učenca, ki je nas, učitelje, nadlegoval, deklice, svoje vrstnice, pa otipaval, mnogim učencem je tudi grozil,« razkrije in doda, da je želel fant svoje zagate rešiti tako, da jo je ustrahoval. »Prek mobilnega sporočila je svoje prijatelje pozval, naj pridejo k šoli, kar so storili, nakar so začeli v okna učilnice metati debelo kamenje. Bala sem se. Zase in za otroke,« nam zaupa. »Da ne omenjam, kako grobo so nas tudi zmerjali; mene, druge učitelje in ravnatelja. Takih žaljivk človek zlepa ne sliši. Hudo je bilo – nevzdržno,« naša sogovornica opiše svoje občutke.

Kaj učiteljica sporoča kritikom: "Vse negativno, kar govorijo o meni, veliko pove o njih. Gre za ljudi, ki ne vidijo svojih problemov in ne problemov okolice in se njihovemu reševanju izogibajo."

»Eden od učencev, s katerimi sem se dobro razumela, mi je povedal, da imajo vsi, ki so neslovenskega porekla, s seboj nož in da se bodo, če bo nekdo začel, poklali. To je naravnost grozljivo. Da ne omenjam posilstev deklic na šolskem dvorišču, o katerih ste mediji tudi že poročali,« našteva sogovornica.

Telesna kazen

O svojih negativnih izkušnjah iz razreda je napisala zapis in ga objavila na spletu. Ta vključuje tudi njen predlog, kako se lotiti problematike hudega nasilništva, ki pa je na eni strani požel odobravanje, na drugi pa hude kritike. Njen predlog, kako »rokovati« s problematičnimi učenci, je sledeč: »Sem za nasilno vzpostavitev miru. Predlagam, da se na šolah uredi prostor, ki bo zvočno izoliran. Vanj naj se, ko se pojavi skrajno nerešljiv problem na šoli, na poziv učiteljice ali ravnatelja, povabi zamaskirane policiste. Ti naj nasilneža spravijo v to sobo in z njim res temeljito obračunajo. Naj dobi tako hudo telesno kazen, kot je to mogoče. Naj dobi batine. In naj jih dobi res veliko. Da ne bomo namesto njega, nasilneža, umirali na različne načine mnogi ubogi, nedolžni ljudje.«

Ministrstvo: »Šola je prostor, ki zagotavlja varno in spodbudno učno okolje, v katerem je prepovedano telesno kaznovanje otrok in vsakršna druga oblika nasilja nad in med otroki.«

Njena ideja je dvignila veliko prahu. Tisti, ki se z njo ne strinjajo, pravijo, da nasilja z nasiljem ne moreš reševati. Zanima nas, kako je naša sogovornica sprejela burne negativne odzive. »Nekateri so mojo idejo podprli, drugi ne. Vsak je moj zapis razumel, predelal pa po svoje. Zame je to, ko vidim, kako me ljudje zdaj obsojajo, boleče. Napadajo me na različne načine. Ampak jaz pravim takole: vse negativno, kar govorijo o meni, zelo veliko pove o njih, bolj malo pa o meni. Gre za ljudi, ki ne vidijo ne svojih problemov ne problemov okolice in se njihovemu reševanju celo izogibajo; najprej s tem, ko jih zanikajo. Jaz pravim, da če nobeden od dovoljenih mehanizmov reševanja problema nasilja v šolah do zdaj ni deloval, je treba pristopiti drugače. Menim, da je edina rešitev ta, da se učencu vrne milo za drago,« izjavi.

Zapis je komentiral zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka
STA
Zapis je komentiral zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka.

Komentar psihoterapevta

Viljem Ščuka, zdravnik in psihoterapevt:

"Kot starš in kot šolski zdravnik sem proti telesnemu kaznovanju otrok, saj s tem le še spodbujamo sovražen odnos in maščevalnost med ljudmi."

Da pokomentira razmere na šolah, ki jih v spletnem zapisu opisuje nekdanja učiteljica Suzana Belak Pungartnik, smo zaprosili šolskega zdravnika in priznanega psihoterapevta Viljema Ščuko. »Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh. Če učenci uničujejo šolski inventar, naj se incident obravnava pred razredno skupnostjo. Krivci naj se javno opravičijo, nastalo materialno škodo pa naj poravnajo starši krivcev,« svetuje. Glede njenega predloga o kaznovanju nasilnih učencev z batinami pa je kratek in jedrnat: »Kot starš in kot šolski zdravnik sem proti telesnemu kaznovanju otrok, saj s tem le še spodbujamo sovražen odnos in maščevalnost med ljudmi,« poudari Ščuka.

Proti nasilju

Ker je precej tistih, ki so se na njene besede odzvali obsojajoče, omenilo, da je treba v zvezi s tem zaprositi za mnenje pristojno ministrstvo, torej ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, smo se odločili, da se obrnemo tudi nanje in jih prosimo za komentar. Iz službe za odnose z javnostmi ministrstva so zapisali sledeče: »Slovenska šola temelji na vzgajanju za medsebojno strpnost. Obenem je šola prostor, ki zagotavlja varno in spodbudno učno okolje, v katerem je prepovedano telesno kaznovanje otrok in vsakršna druga oblika nasilja nad in med otroki. To je zapisano tudi v krovnem Zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.«

ministrstvo
Sta
Na učiteljičine besede se je odzvalo tudi ministrstvo.