Kaj se je najbolj podražilo

Inflacijo so višale predvsem cene goriv in energije

T.L./STA
29. 6. 2018, 10.45
Posodobljeno: 29. 6. 2018, 11.14
Deli članek:

Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 3,6 odstotka, cene trajnega blaga in poltrajnega blaga pa so se znižale za 2,2 odstotka oz. 0,9 odstotka, so zapisali na Sursu.

Profimedia
Inflacija junija na letni ravni 2,1-odstotna.

V Sloveniji smo imeli junija na letni 2,1-odstotno inflacijo, na mesečni ravni pa so cene življenjskih potrebščin ostale nespremenjene, je sporočil državni statistični urad. Letno inflacijo so višale predvsem cene goriv in energije.

Storitve so se junija na letni ravni podražile za 2,5 odstotka, blago pa za 1,9 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 3,6 odstotka, cene trajnega blaga in poltrajnega blaga pa so se znižale za 2,2 odstotka oz. 0,9 odstotka, so zapisali na Sursu.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 0,9 odstotne točke, prispevale višje cene goriv in energije. Najbolj so se podražila tekoča goriva (+23,5 odstotka), trda goriva (+10,1 odstotka), dizelsko gorivo (+14,5 odstotka) in bencin (+9,2 odstotka).

Po podatkih statističnega urada, so 0,6 odstotne točke doprinesle tudi višje cene hrane (+3,6 odstotka), med temi pa v največji meri višje cene mesa (+8,2 odstotka), zelenjave (+7,7 odstotka) ter mleka, sira in jajc (+2,3 odstotka).

Letno inflacijo so po drugi strani najbolj, za 0,2 odstotne točke, ublažile nižje cene avtomobilov, in sicer za 4,4 odstotka.

Cene življenjskih potrebščin na mesečni ravni v povprečju nespremenjene

Na mesečni ravni so bile cene življenjskih potrebščin v povprečju nespremenjene. K padcu cen so 0,3 odstotne točke prispevale nižje cene sadja (-12,5 odstotka), 0,1 odstotne točke pa so prispevale nižje cene oblačil in obutve (-1,9 odstotka).

Po drugi strani so k mesečni rasti cen 0,2 odstotne točke prispevale višje cene počitniških paketov (+6,1 odstotka) ter po 0,1 odstotne točke višje cene potniškega zračnega prevoza (+36,7 odstotka). Višje so bile tudi cene naftnih derivatov, in sicer so se tekoča goriva podražila za sedem odstotkov, goriva in maziva pa za 1,3 odstotka.

V prvi polovici leta so se najbolj zvišale cene v skupini rekreacija in kultura (za šest odstotkov), v tej skupini pa so se najbolj podražili počitniški paketi (+18,2 odstotka). Sledile so višje cene v skupini restavracije in hoteli (+3,4 odstotka), kjer so največjo rast cen zabeležili pri nastanitvenih storitvah (+8,2 odstotka). Bistvenih pocenitev v glavnih skupinah, ki bi blažile inflacijo v prvi polovici leta po podatkih Sursa ni bilo.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za evropske primerjave, je bila junija 2,3-odstotna (v istem mesecu prejšnjega leta je bila 0,9-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,6-odstotna (v istem obdobju prejšnjega leta enoodstotna). Mesečne cene se v povprečju niso spremenile.

Storitve so se junija na letni ravni podražile za 2,6 odstotka, blago pa za 2,2 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za štiri odstotke, medtem ko sta se trajno in poltrajno blago pocenili, prvo za 2,6 odstotka, drugo za 0,6 odstotka.

Surs je danes še sporočil, da so se v prvi polovici leta po več kot dveh letih spremenile trošarine za pogonska goriva, zaradi česar sta bili letna in polletna inflacija nižji (za 0,1 oz. 0,2 odstotne točke).