Škodljivec

Ameriški škržatek seje strah med vinogradniki

Mojca Vtič / Štajerski tednik
24. 6. 2018, 08.00
Deli članek:

V vinogradih, kjer je vinska trta popolnoma odcvetela, je zdaj čas za prvo zatiranje ameriškega škržatka – prenašalca zlate trsne rumenice, sicer se trtam slabo piše.

Vinogradniki naj ulov odraslih ameriških škržatkov spremljajo z rumenimi lepljivimi ploščami od začetka julija dalje. Izobesijo naj najmanj od tri do pet plošč na hektar.

Varovalni pas in žarišča okužb neozdravljive zlate trsne rumenice.

Zatiranje ameriškega škržatka je obvezno za vse vinogradnike na žariščih okužbe in varovalnih pasovih, kamor spadata tudi celotni območji Štajerske in Prekmurja. In ravno na območju Štajerske in Dolenjske je bilo lani ugotovljenih največ novih okužb, sicer pa so zlato trsno rumenico zasledili v prav vseh vinorodnih deželah. »V zadnjih letih nismo beležili večjih izbruhov bolezni, v vinogradih so bile odkrite le posamezne okužene trte. Populacija ameriškega škržatka se znižuje tam, kjer vsako leto opravljajo zatiranje ameriškega škržatka. Zato poudarjamo, da je zatiranje ameriškega škržatka poleg odstranjevanja okuženih trt obvezen in nujen ukrep, da se prepreči širjenje te nevarne karantenske bolezni in s tem veliko gospodarsko škodo v vinogradništvu,« opozarjajo na upravi za varno hrano in varstvo rastlin.

OKUŽENE TRTE HIRAJO

Bolezen je nevarna zaradi hitrega širjenja in škode, ki jo povzroča. Okužene trte hirajo, zaradi česar so pridelki nižji in slabše kakovosti, trte pa lahko v nekaj letih propadejo. Okužba se v vinogradih hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka, ki s sesanjem na okuženih trtah prenese fitoplazmo na zdrave trte.

Da bi se škoda omejila ter da novih pojavov neozdravljive bolezni ne bi bilo, v javni službi zdravstvenega varstva rastlin opozarjajo, da je v vinogradih na območjih žarišč okužb in varovalnih pasov, torej tudi v Podravju, obvezno najmanj eno tretiranje. »Tretiranje opravimo, ko je trta povsem odcvetela. Pri tem je smiselno spremljati ulov odraslih ameriških škržatkov z rumenimi lepljivimi ploščami. Drugo tretiranje opravimo, če se na rumene lepljive plošče ulovijo štirje ali več škržatkov na teden.«