Stran od jezera

S poletjem novosti glede parkiranja v Bohinju

G.G./STA
23. 6. 2018, 08.38
Deli članek:

Nov parkirni režim letos prinaša brezplačna pakirna mesta in brezplačni organizirani prevoz od parkirišč do Bohinjskega jezera in križišča za planino Blato in Vogar. Cena parkiranja ob jezeru se je medtem zvišala.

Bobo
Občinarji želijo, da bi bilo čim manj avtomobilov ob jezeru.

Pri Danici v Bohinjski Bistrici je urejeno brezplačno parkirišče, ki bo vsak petek, soboto in nedeljo v času poletne turistične sezone povezano z brezplačnim organiziranim prevozom do Bohinjskega jezera in nazaj. Na travnatem parkirišču na vstopu v Ribčev Laz, kjer bo vsakodnevno urejen prevoz do jezera in nazaj, pa bo možno parkirati za pet evrov na dan.

Za v gore dva evra

Prav tako letos v Bohinju ugodno alternativo ponujajo vsem, ki se bodo podali v gore. V Senožetih v Srednji vasi, od koder je vsak petek, soboto in nedeljo do križišča za Voje - Blato organiziran brezplačni prevoz, dnevna parkirnina stane dva evra.

Uporabo gozdne ceste na Voje, Vogar in Blato, za katero je treba plačati nadomestilo, zaradi izredno občutljivega območja, ozke ceste in omejenih možnosti parkiranja, odsvetujejo.

Letos bo cesta še bolj obremenjena zaradi ujme in podlubnikov, saj bo potekalo spravilo in prevoz lesa v dolino, kar pa je ob prevelikem številu avtomobilov, parkiranih na in ob cesti onemogočeno.

Pločevino stran od jezera

Osnovni namen novosti in spremljajoče cenovne politike z dvigom cene parkirnih mest neposredno ob obali Bohinjskega jezera je umikanje prometa od jezerske sklede in obvladovanje prometnega kaosa v višku poletne sezone. V Bohinju verjamejo, da bodo z uporabo ponujenih možnosti omogočili bolj vzdržen promet in lepšo izkušnjo vsem obiskovalcem.

"Nova parkirišča smo odprli zato, da bi razbremenili promet in malo umirili naval avtomobilov, ki ga je Bohinj deležen v višku sezone. Z uporabo ponujenih alternativnih možnosti bo lažje življenje domačinov, hkrati bo tudi bivanje naših gostov v Bohinju bolj prijetno," je prepričan bohinjski podžupan Jože Sodja.

"Zavedamo se, da smo vsi ljudje in da smo navajeni, da se pripeljemo do končnega cilja, zato je bilo treba ponuditi alternativo, ki bo pritegnila ljudi. To je zagotovo brezplačen prevoz in upamo, da bo ideja padla na plodna tla ter da bodo to novo storitev ljudje s pridom izkoriščali," je izpostavil Sodja.

Obiskovalci bodo lahko že ta konec tedna v praksi preverili, kako nova ureditev deluje. Ker so mogoče začetne težave, Sodja obiskovalce prosi za malo strpnosti. "Se pa zavedamo, da je treba začeti in ukrepe tudi speljati, potem pa bomo v praksi videli, kaj je treba še postoriti in bomo v tej smeri nadaljevali," je zagotovil.