Zgledno sodelovanje

Kritična situacija: otroku so odpovedala pljuča, pomagali so naši južni sosedje

G.G.
22. 6. 2018, 14.07
Posodobljeno: 22. 6. 2018, 14.08
Deli članek:

Na UKC Ljubljana so pred dnevi sprejeli še tretjega otroka, ki so mu odpovedala pljuča. Nujno so potrebovali pomoč in jo tudi dobili.

UKC Ljubljana
Posojeni aparat ECMO je otroku rešil življenje.

V obdobju enega tedna so na na Oddelek za intenzivno terapijo otrok Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v težkem stanju sprejeli že tretjega otroka iz pediatrične klinike. Zaradi dokončne hipoksične dihalne odpovedi pljuč, ni pomagalo predihavanje s čistim kisikom in umetnimi pljuči. Nujno je potreboval dolgotrajno zunajtelesno membransko oksigenacijo.

Na oddelku pa vedno na voljo dve taki aparaturi za dolgotrajno zunajtelesno membransko oksigenacijo (ECMO). V UKC pojasnjujejo, da se zelo redko ali skoraj nikoli ne zgodi, da bi dva otroka, kaj šele trije naenkrat, potrebovali takšno aparaturo.

"Ko že mislimo, da se meje zapirajo zaradi najrazličnejših vzrokov, resničnega prijatelja spoznaš v stiski. In tu gre velika zahvala vodstvu in bolnišnici KBC Rebro iz Zagreba, ki je brezpogojno priskočilo na pomoč in nam posodilo ECMO aparaturo," UKC Ljubljana.

A tokrat se je zgodilo. Vodstvo UKC Ljubljana je nemudoma stopilo v stik z vodstvom bolnišnice v Zagrebu. V zagrebški bolnišnici (KBC Rebro) so se takoj odzvali in ponudili aparaturo ECMO, ki so jo v Ljubljano pravočasno pripeljali reševalci.

Otroka so tako uspešno priklopili na ECMO. Zahvaljujoč dobremu sodelovanju je otrok preživel in nadaljuje zdravljenje bolezni, ki ga je pripeljala do tako težkega stanja.

Otroka so kardiovaskularni kirurgi Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana, skupaj s pediatri intenzivisti, perfuzionisti in medicinskimi sestrami, uspešno priklopili na zunajtelesno membransko oksigenacijo. »Zdravniki UKC Ljubljana so optimistični in verjamejo, da se bo pljučna odpoved popravila in da bo otrok lahko ponovno normalno dihal sam. Ker je tako zdravljenje dolgotrajno, je seveda še težko napovedati, kako dolgo bo potekalo. Vsekakor otrok brez te možnosti ne bi preživel,« so sporočili iz UKC Ljubljana in se zahvalili bolnišnici KBC Rebro iz Zagreba.