SLABI ODNOSI

Raj za peščico poslancev, izkoriščanje za strokovce

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
22. 6. 2018, 19.37
Posodobljeno: 22. 6. 2018, 20.23
Deli članek:

Strokovni sodelavec poslanske skupine Levica je delal za tri, zaradi česar je bilo videti, da za tri delajo njeni poslanci. Kljub temu so bili najslabše plačani strokovci v parlamentu, povrh pa so morali trpeti tudi poniževalne odnose tistih, ki so jim podpisovali plačni list.

IDS
Kolenc je strokovce ustrahoval z izgubo službe, če ne bodo v organih stranke glasovali, kot želi poslanska skupina.

Javnost razburjajo informacije, ki prihajajo iz poslanske skupine Levice. V preteklih dneh so mediji poročali, da poslance levice zapuščajo trije izmed osmih strokovnih sodelavcev. Razlog so prenizke plače in porazni odnosi, ki da jih do njih gojijo poslanci Levice, še konkretneje sekretar poslanske skupine Levica - Matej Kolenc.

Kljub temu, da jih javno hvali in jim obljublja višje plače, Mesca strokovci zapuščajo.

Pojavila so se celo namigovanja, da se stranka vodi diktatorsko in da je v njej praksa mobinga stalnica. To sicer ni presenetljivo, saj smo že pred leti poročali, da je koordinator Levice Luka Mesec v navezi z omenjenim Kolencem prekinil strankin volilni kongres aprila 2016. O protestih članov, ki so želeli kongres nadaljevati, pa je medijem dejal, da so ti z njim želeli nasilno obračunati, in se pred javnostjo predstavljal kot žrtev dogajanja, ki ga je pravzaprav zakuhal sam.

Po naših zanesljivih informacijah poslansko skupino zapušča Marko Kržan, ustanovni član stranke v vseh njenih pojavnih oblikah doslej, sicer pa eden njenih zadnjih socialističnih teoretikov. Z drugimi besedami, stranka Levica je zdaj izgubila še zadnjega vsebinca, ki je v njej ostal tudi po vrsti notranjih razkolov. Naši sogovorci opažajo, da se Kržanova odsotnost že pozna na vsebinski šibkosti strankinih izjav za javnost. Kržana smo priklicali, vendar dogajanja ni želel komentirati.

Strokovni sodelavci Levice so bili najslabše plačani med vsemi strankami, čeprav so delali tako trdo, da so se poslanci Levice hvalili, da s svojimi intervencijami odtehtajo tri druge poslance.

Kaj strokovni sodelavci sploh počnejo?

Javnost kot glavne politične akterje vidi predvsem poslance, vendar se ti ne bi mogli sami prebijati skozi vse gradivo, ki v parlamentu stopa v zakonodajni postopek. Pri tem se morajo zanašati na strokovne sodelavce, ki vse zakonske predloge preberejo, poslancem pripravijo njihove kritike in spišejo morebitne amandmaje.

Mesec se v javnosti tako rad hvali, da en poslanec Levice odtehta za tri poslance kakšne druge stranke, strokovne delavce pa je pri tem do zdaj pozabljal omenjati. A dejstvo je, da poslanci Levice brez vestnega in kvalitetnega strokovnega dela preprosto ne bi mogli delati za tri.

Za kakšen denar so delali?

»Njihove želje, da se plače popravijo, so razumljive, saj so za te plače delali preveč,« so Mesca povzemali mediji in ta jim je tudi potrdil, da so bili odnosi v delovnem kolektivu slabi, kar pa je pripisal predvolilnemu stresu.

Plače jim bodo zdaj zvišali. Če so bile že doslej v rangu povprečne plače, ki po Meščevih besedah znaša 1079 evrov neto, se bodo zdaj zvišale vsaj na polovico poslanske plače, ko se od te odšteje funkcionarska članarina. Stranka Levica namreč svojim poslancem pobira med 20 in 25 odstotkov plače. Na podlagi formule, ki jo je predstavil Mesec, sicer ni mogoče priti do točnega izračuna, koliko naj bi po novem znašala plača njegovega strokovca. Če kljub temu poskusimo in za osnovo vzamemo najnižjo poslansko plačo 3660 evrov neto,  pridemo do številke 1372,5 evra neto plače za strokovnega sodelavca.

Zakaj odhajajo kljub zagotovilom o zvišanju plač?

Naš sogovorec je kot glavno dilemo, zakaj zapušča stranko, navedel slabe delovne odnose s Kolencem, ki v poslanski skupini zaseda mesto sekretarja. Kolenc je tudi najbolje plačan med zaposlenimi v poslanski skupini. Njegova bruto plača znaša 3000 evrov, preračunano to neto nanese 1828,52 evra. 

Kljub temu povišanju pa trije strokovci odhajajo, nekaj od preostalih petih pa bo o nadaljevanju dela za Levico še razmislilo, pogodbe so namreč podaljšali le za mesec dni. Govorili smo z več trenutnimi in nekdanjimi sodelavci poslanske skupine Levice, ki so nam potrdili, da je vzrok slabih odnosov v njenem delovnem kolektivu njen sekretar Matej Kolenc. »Grozil mi je z izgubo službe, če bom v organih stranke glasoval proti željam Mesca,« se spominja eden in dodaja, da je bil Mesec ob tem navzoč. Podobne grožnje je doživel še en sodelavec poslanske skupine.

Tretji sicer trdi, da se obljublja prevetritev odnosov, vendar je na naše vprašanje, ali do tega lahko pride, če v sedlu sekretarja ostaja Kolenc, odgovoril, da je to njegova »največja dilema«. Kljub obljubam o višji plači zato poslansko skupino zapušča.

Kolenca smo poskušali priklicati za odziv, vendar na naše pozive ni dvigoval telefona. Tiskovni predstavnik Levice, na katerega smo se nato obrnili, pa navedb ni želel komentirati.