Zgodovinski nabor lige NBA

Luka Dončić se je takoj znašel v središču trgovanja, odhaja v ...

T.L.
22. 6. 2018, 01.54
Posodobljeno: 22. 6. 2018, 03.01
Deli članek:

Ime Luke Dončića je v Barclays Centru zadonelo tretje po vrsti.

Reuters
Komisar Lige NBA Adam SIlver in Luka Dončić še v čepici kluba Atlanta Hawks.

"Moja odločitev je, da bom ostal v NBA, to so bile vedno moje sanje," je tik pred začetkom spektakularnega nabora NBA odgovoril Luka Dončić na novinarkino vprašanje, ali bo ostal letos v NBA ne glede na to, katera ekipa ga bo izbrala. 

Na vprašanje, kako se počuti, ko je po zmagoslavju v Real Madridu prispel takoj v ZDA na nabor, je bil Dončić kratek: "Srečen sem, da sem tu. Uresničile so se moje sanje. Vesel sem, da sem tu. Kot otrok sem vedno gledal NBA." Dodal je, da je na ligo NBA pripravljen, da košarko igra profesionalno od 15. leta in da so ga o ligi veliko naučili njegovi klubski kolegi, med katerimi so bili tudi nekdanji igralci prestižne NBA.

Reuters
Skupinska fotografija izbrancev nabora pred začetkom spektakla.

Ob prestavitvi igralcev na slavnostno obarvanem naboru v Barclays Centru v Brooklynu – na oder so prihajali v abecednem redu – sta Luko v predstavitvenem sprehodu pospremili mama Mirjam in babica Milena. Vse košarkarje spremljajo družine in njihovi najbližji, so pa nabor nekateri košarkarji izkoristili tudi za to, da so se predstavili v nekoliko netipičnih ali celo ekstravagantnih oblačilih - eden od njih je bil Trae Young, ki se je na naboru pojavil kar v kratkih hlačah. Luka ni bil med njimi.    

In na katero ime so stavili v klubu Phoenix Suns, ki je imel prvo pravico izbire igralca? Pričakovano je kot prvo v dvorani zadonelo ime DeAndre Ayton. Sacramento Kings je izbral Marvina Bagleyja III.

Pred naborom so se pojavile govorice, da si Dončića želi Atlanta. In res je Atlanta Hawks, ki je izbirala tretja, izbrala Luko Dončića.  Vendar pa se je takoj začelo trgovanje: pojavile so se sprva neuradne informacije, da se v zakulisju pripravlja dogovor med Atlanto in Dallasom (Dallas Maverics so imeli pravico izbire igralca kot peti po vrsti) in da gre morda Luka v Dallas.

V Memphisu so izbrali Jerena Jacksona Jr., Dallas je izbral Traeja Younga, Orlando Magic Mohameda Bambo, Chicago Bulls pa Wendella Carterja Jr

Collin Sexton ni skrival navdušenja, da odhaja v klub velikega LeBrona Jamesa, k ekipi Cleveland Cavaliers, in je slovitega košarkarja nagovoril kar preko televizijskega ekrana. New York Knicksi so izbrali Kevina Knoxa. Nekoliko nešportno so izboru kluba nekateri v dvorani žvižgali, vendar pa morajo košarkarji v ligi NBA imeti trdo kožo in tudi Knox je dejal, da mu odziv gledalcem pomeni le izziv za delo v klubu.

Trgovanje med Atlanto in Dallasom je bilo kmalu tudi uradno potrjeno in Dončić bo v novi sezoni igral v Dallasu, Trae Young, ki ga je izbral Dallas, pa odhaja v Atlanto. Dončić bo tako igral v klubu, kjer še igra nemška košarkarska legenda Dirk Nowitzky.

Več o dogajanju na naboru preberite v naših kasnejših novicah.