Nekaj kuhajo

Šefi levosredinskih strank gnezdili pri Šarcu

S.R./STA
21. 6. 2018, 15.05
Posodobljeno: 21. 6. 2018, 16.51
Deli članek:

Pet levosredinskih strank se je v Kamniku pogovarjalo o oblikovanju levosredinske koalicije.

Bobo
Marjan Šarecje je rojen 2. decembra 1977

Trojčku LMŠ, SMC in SAB, ki so se v minulih tednih že srečale za skupno mizo, sta se na današnjem sestanku pridružili še DeSUS in SD. 

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po sestanku dejal, da je v igri za začasnega predsednika državnega zbora več imen. Po njegovih besedah bi bilo logično, da bi omenjene stranke na petkovi seji predlagale skupnega kandidata. "Če ne bo en sam, potem nima smisla," je ocenil in dodal, da se o tem načeloma strinjajo. Potrdil je, da je za LMŠ sprejemljivih več imen, tudi predsednik SMC in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in aktualni predsednik DZ Milan Brglez. Če bi to prineslo potrebnih 46 glasov, pa so kandidata kljub drugačnim napovedim v preteklih dneh pripravljeni predlagati tudi v LMŠ. To pa ne bi bil niti on sam niti ne Brane Golubovič, ki je sicer edini med novoizvoljenimi poslanci LMŠ s poslanskimi izkušnjami, je zatrdil Šarec.

Zavzel se je za to, da se v petek na ustanovni seji imenuje začasnega predsednika, in napovedal, da bodo medstrankarske pogovore nadaljevali v petek zjutraj.

Predsednik SD Dejan Židan je že pred današnjo sejo vlade zagotovil, da Socialni demokrati "ne bodo trmoglavili in ne bodo ogrožali koalicije". Tako ne bodo vztrajali pri svojem kandidatu za predsednika DZ, čeprav navadno ta položaj pripada drugi najmočnejši koalicijski stranki. Še več, menijo, "da je naloga vseh predsednikov političnih strank, da svoj ego začasno zamrznejo," je dejal.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je po seji vlade izrazil pričakovanje, da bo današnje srečanje prvi resen iz niza pogovorov, ki jih pričakuje v tem krogu. Erjavec upa, da bodo na koncu teh pogovorov dosegli dogovor tako o predsedniku DZ kot bodoči vladi.

V petek se bo DZ sicer sestal na ustanovni seji, ko bi moral glasovati tudi o predsedniku DZ, a za zdaj še ni jasno, ali bo kakšni od koalicij že uspelo skleniti dogovor o podpori kateremu od možnih kandidatov ali bodo poslanske skupine najprej podprle začasnega predsednika. Če ga ne bodo izvolili, pa bo seja prekinjena in bo tudi njeno nadaljevanje vodil najstarejši poslanec tega sklica, ki je Peter Jožef Česnik (SAB).