Kaj se obeta

Prihodnje šolsko leto znova nekaj sprememb

P.K. / Novice Svet24
21. 6. 2018, 21.15
Deli članek:

Že v iztekajočem se šolskem letu je začelo veljati nekaj sprememb, po poletnih počitnicah pa se obetajo dodatne, in sicer predvsem programske in časovne novosti.

STA
V prvem razredu bodo imeli prvič tuji jezik.

V šolskem letu 2017/2018 je med drugim ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prvič zagotovilo brezplačna učna gradiva za vse učence prvih razredov, prav tako naj bi bili po zagotovilih ministrstva dokončno obnovljeni vsi učbeniki učbeniških skladov.
V tretjem razredu 110 osnovnih šol so letos prvič poskusno izvedli nacionalno preverjanje znanja (NPZ), kar je bil nekakšen uvod v uvajanje obveznega NPZ v prvo triletje osnovne šole. Kljub temu NPZ v prihodnjem šolskem letu v tretjem razredu še ne bo postalo obvezno, saj je treba za to spremeniti zakon.

Več programov

V srednjih šolah je v iztekajočem se šolskem letu prvič poskusno potekal sistem vajeništva. Po marčevskih podatkih Gospodarske zbornice Slovenije je takšen način izobraževanja, povezanega s prakso v podjetjih, opravljalo 54 dijakov, ki so se praktično usposabljali v 26 podjetjih. Vajeništvo je bilo mogoče opravljati v štirih programih poklicnih srednjih šol: gastronomske in hotelske storitve, mizar, oblikovalec kovin – orodjar in kamnosek. V naslednjem šolskem letu bo število programov razširjeno tudi na programe slikopleskar, strojni mehanik, papirničar in steklar.

Kaj pa plače

Dogajanje v izobraževanju so v iztekajočem se šolskem letu precej zaznamovale zahteve učiteljev in vzgojiteljev za zvišanje plač. Zaradi padca vlade je moral Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) stavko zamrzniti. Z njihovimi zahtevami se bo tako morala soočiti nova vlada takoj po njenem oblikovanju.

Padec vlade je tudi pripomogel, da državni zbor ni obravnaval predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim je želelo ministrstvo podaljšati leta 2003 uvedeno možnost, da učitelji svojo učno obveznost dopolnjujejo s poučevanjem predmetov, za poučevanje katerih nimajo ustrezne smeri izobrazbe. Od septembra takšno dopolnjevanje učne obveznosti zato več ne bo mogoče.

O novostih

Osnovne šole v šolskem letu 2018/2019 čakata predvsem dve pomembni novosti – poskusno izvajanje spremenjenega razširjenega programa s poskusnim izvajanjem obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu in drugega tujega jezika v sedmem razredu ter drugačno beleženje delovnega časa zaposlenih.

Izvajanje obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu, kjer je trenutno prvi tuj jezik neobvezen, in drugega tujega jezika v sedmem razredu bo poskusno potekalo le na 20 šolah, ki bodo tako spremenjeni in razširjeni program izvajale v celoti. V šolskem letu 2018/2019 bodo morale vse šole izvajati tudi spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, s katerimi sta drugače opredeljena delovni čas in delovna obveznost učiteljev ter so jih sindikati in ministrstvo podpisali 27. julija lani.