Sindikat

Zmaga za delavce na ministrstvu za obrambo

B.K.
20. 6. 2018, 08.46
Posodobljeno: 20. 6. 2018, 09.33
Deli članek:

Nič več odrekanja odmora za malico in pravice do obračuna časa primopredaje dela.

STA
Slovenski vojaki v postroju.

Sindikat Ministrstva za obrambo je v letu 2017 v imenu člana sprožil sodni postopek za plačilo časa primopredaje dela ter neizkoriščenega odmora za malico. Delavci ministrstva imajo namreč med delovnimi zadolžitvami tudi obvezo, da v začetku izmene prevzamejo delo od predhodnika, in ga po koncu izmene znova predajo sodelavcu. Ta predaja, ki lahko traja od 15 minut dalje, do sedaj ni bila všteta v delovni čas. MORS tega časa delavcu torej ni plačeval, čeprav je bil za zaposlenega obvezen.

Isti delavec prav tako ni mogel koristiti odmora za malico, zaradi opravljanja 12-urne dolžnosti, za kar so ravno tako vložili tožbo.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v obeh primerih pritrdilo sindikatu. Ministrstvo za obrambo RS mora tako plačati nadomestilo za predajo dela in neizkoriščen čas odmora v višini 4.030,76 evrov.

Sindikat Ministrstva za obrambo razsodbo pozdravlja in poudarja, da gre za pomembno zmago v korist vseh delavcev, ki jim delodajalec odreka pravico do obračuna časa primopredaje dela in odmor za malico.

Sodba je bila izdana v aprilu 2018, v maju 2018 pa je postala pravnomočna.