Odziv na odločitev Evropske komisije

Hrvaški premier bo "prijateljem v Sloveniji" ponudil rešitev spora

G.G./STA
19. 6. 2018, 14.44
Posodobljeno: 19. 6. 2018, 14.57
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da je bila odločitev Evropske komisije glede slovenske tožbe Hrvaške pred Sodiščem EU zaradi arbitraže "pravilna".

STA
Andrej Plenković in Miro Cerar naj bi se dogovorila o sprejemljivi rešitvi mejnega spora.

Plenković je ocenil, da gre za "dosežek" ter da je "javnosti jasno", da je Evropska komisija sprejela svojo odločitev zahvaljujoč intenzivnemu dialogu in kakovostnemu nastopu hrvaških strokovnjakov na obravnavi v Bruslju prejšnji mesec. Ponovil je, da si želijo urediti spor o meji "s sosednjo in prijateljsko Slovenijo" in ocenil je, da spor ni tako velik, da bi to negativno vplivalo na odnose med državama.

Napovedal je, da si bodo po oblikovanju nove slovenske vlade prizadevali za iskanje rešitve v pogovoru s slovenskimi partnerji. "Našim prijateljem v Sloveniji bomo še enkrat ponudili rešitev spora na način, ki bo potem sprejemljiv v hrvaškem saboru in državnem zboru. Ob tem bo treba pokazati odgovornost," je izjavil Plenković in poudaril, da je hrvaška vlada storila vse, kar je lahko, da bi v primeru arbitraže zavarovala hrvaške državne interese.

Evropska komisija je v ponedeljek sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršitev evropskega prava v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je zaradi "te politične odločitve komisije" izrazil razočaranje in napovedal, da bo Slovenija tožbo na Sodišče EU vložila sama.

Predvidoma v sredo popoldan se bo Cerar o tem posvetoval z voditelji parlamentarnih strank, vlada pa naj bi potem že v četrtek sprejela odločitev, da se tožba pošlje na Sodišče EU v Luxembourgu. Formalno naj bi se jo vložilo do 10. julija, je v ponedeljek še napovedal Cerar.

Hrvaška diplomatska zmaga poenotila Slovence