Prezapleten sistem

Kmete po suši udarila že nova ujma

Mojca Vtič / Štajerski tednik
19. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Na odškodnine še čakajo.

Nekateri so po letošnjem obilnem deževju že pozabili na lansko sušo.

Verjetno je marsikdo ob obilnih padavinah že pozabil na lansko sušo, ki je samo v Podravju povzročila za 11,4 milijona evrov škode. Po enem letu naj bi kmetje izplačilo le prejeli.

Vlada je konec maja potrdila končno oceno neposredne škode v kmetijstvu zaradi posledic lanske suše, škode naj bi bilo za kar 65,3 milijona evrov. Največjo škodo je lani suša povzročila obalni, podravski, pomurski, dolenjski, notranjski, severnoprimorski, posavski, vzhodnoštajerski, zahodnoštajerski, ljubljanski, koroški in zasavski regiji. Oškodovanci so za sušo v letu 2017 v 156 občinah vložili 15.364 vlog, za skupaj 141.384 hektarov kmetijskih površin. Suša je prizadela 48.275 hektarov žit in poljščin, 891 hektarov zelenjadnic, 763 hektarov sadovnjakov, 88.757 hektarov travinja, 1018 hektarov hmelja in 1680 hektarov vinogradov.

Novice Svet24
Samo 10 odstotkov vrednosti ugotovljene škode po lanski suši bo krila država.

NAJVEČ ŠKODE NA ŽITIH

V Podravju je ocenjena škoda znašala 11,4 milijona evrov, največ ocenjene škode je bilo zabeležene v občini Kidričevo, in sicer za 2,2 milijona evrov. 

Najvišji skupni znesek ocenjene škode na žitih in poljščinah je bil pri koruzi za zrnje, in sicer 13,2 milijona evrov, na zelenjadnicah je pri fižolu za zrnje – nekaj več kot milijon evrov, na sadju pri travniških sadovnjakih – dobrega pol milijona evrov, na trti je škode za 2,4 milijona evrov, na hmelju pa za skoraj štiri milijone evrov. Skupni znesek ocenjene škode na travinju je 21,4 milijona evrov.

»IZPLAČILA PO ENEM LETU SO ŽIVA GROZA«

Najvišji skupni znesek ocenjene škode na žitih in poljščinah je bil pri koruzi za zrnje, in sicer 13,2 milijona evrov.

Država bo za odpravo posledic škode po lanski suši namenila okrog sedem milijonov evrov, kar znaša okrog 10 odstotkov ugotovljene škode. Odločbe o višini izplačila pa naj bi kmetje prejeli v juliju, so odgovorili z agencije za kmetijske trge. O izplačilu pomoči po enem letu je predsednik območne enote KGZS Ptuj Milan Unuk povedal: »Izplačila po enem letu so živa katastrofa. V kateri drugi panogi razen v kmetijstvu se izplačujejo s takšnim zamikom?« Da je sedanji sistem izplačil pomoči po naravnih nesrečah zaradi zakonodajnih slabosti neučinkovit, menijo tudi na kmetijsko-gozdarski zbornici Ptuj. »Zaradi svoje zapletenosti preverjanja in odobravanja upravičenosti do plačila ter časovne zamaknjenosti izplačila trenutno veljavna rešitev ne uresničuje svoje vloge in poslanstva, to pa je ustrezna, predvsem pa hitra pomoč prizadetim.« Tako na zbornici predlagajo, da država sprejme spremembo modela odziva države v primerih naravnih nesreč, da bi hitreje, predvsem pa učinkoviteje lahko odgovorili na vse pogostejše posledice podnebnih sprememb.

V Podravju je ocenjena škoda znašala 11,4 milijona evrov, največ ocenjene škode je bilo zabeležene v občini Kidričevo, in sicer za 2,2 milijona evrov, pri čemer naj bi bilo prizadetih 2479 hektarov kmetijskih zemljišč.