v Budimpešti

Janša na zasebnem obisku pri Orbanu

J.P./STA
17. 6. 2018, 09.29
Posodobljeno: 17. 6. 2018, 12.11
Deli članek:

Prvak SDS Janez Janša se je v soboto v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki mu je čestital za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah v Sloveniji.

STA
Srečanje je potekalo v poslopju madžarskega parlamenta (fotografija je arhivska).

Po srečanju, ki je potekalo v poslopju madžarskega parlamenta, je Orbanov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi še povedal, da sta se sogovornika dotaknila tudi vključevanja držav Zahodnega Balkana v evropske integracije, ki da ga Madžarska v celoti podpira.

Na spletni strani SDS so danes zapisali, da je bil Janša pri Orbanu na zasebnem obisku skupaj s soprogo Urško. Ob tem so dodali, da slovenski volivci niso nasedli poskusom, da bi zatresli Slovenijo z novo afero o tem, da Orban financira volilno kampanjo SDS. "Investicije v medije - Nova24TV je bila namreč financirana s strani madžarskih posameznikov - ne sodijo med stroške kampanje, to so podjetja, za katera zaradi evropskih pravil velja svoboda investiranja, zaradi pravil zahodne civilizacije pa je v medijih zagotovljena tudi svoboda govora," so navedli. Kot še piše na spletni strani SDS, je Orban med srečanjem opravil tudi konferenčni klic s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je madžarskemu premierju čestital za sestavo nove vlade.

Kot navaja Nova 24 TV na svoji spletni strani, je bil Janša pri Orbanu na zasebnem obisku skupaj s soprogo Urško, med srečanjem "pa so opravili tudi konferenčni klic s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom".

Varovanje meja

Madžarska tiskovna agencija MTI je medtem poročala, da je Trump poklical Orbana po telefonu in da sta med drugim govorila o novem ameriškem veleposlaniku, ki prihaja na Madžarsko. Kot je za MTI povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, sta govorila tudi o pomenu zaščite meja in "se strinjala, da država, ki ne zmore varovati svojih meja, ni več država".

Trump je pozval Madžarsko, naj trdno brani svojo južno mejo, Orban pa mu je zagotovil, da je Budimpešta zavezana nadaljevanju svoje politike na področju migracij in zaščiti svojih meja, je dodal Szijjarto.

Pred tem je Orban na konferenci v Budimpešti dejal, da v sporu o migracijah v Evropski uniji ni možen kompromis in da "ni potrebe po takšnem kompromisu". Kot je dodal po navedbah MTI, ne "pozna nobenega dokumenta, ki bi narekoval, da če postaneš član EU, moraš postati država za migrante".