Nesreče in žrtve

Namesto pijani za volan raje v taksi! Kakšne so kazni?

Z.F. / Novice Svet24
17. 6. 2018, 18.05
Deli članek:

Tik pred začetkom poletja številna podjetja organizirajo razna skupinska druženja, maturanti prestopajo prag polnoletnosti, študentje veselo nazdravljajo na opravljene izpite. A vsaka zabava se enkrat konča. Boste sedli za volan alkoholizirani?

Profimedia
Verjetnost povzročitve nesreče se pri 0,5 promila alkohola podvoji.

V teoriji le redkokdo pomisli, da bi alkoholiziran sedel za volan, a v praksi nam nekaj kozarčkov poleg omotičnosti prispeva tudi nekaj poguma in takrat še vedno prevečkrat sedemo za volan. Se zavedamo nevarnosti? Ogrožamo namreč sebe in ostale udeležence v prometu. Pa kazni?

Številke žalosti

Predpisane globe za kršitve prometnih predpisov

Neuporaba varnostnega pasu 120 EUR; uporaba mobilnega telefona med vožnjo 120 EUR; Vožnja v rumeno luč 200 EUR; neupoštevanje varnostne razdalje 120 EUR; napačna vožnja skozi krožišče 80 EUR; neuporaba smernikov 40 EUR; nepravilna stran vožnje 500 EUR + 5 kazenskih točk.

Ste vedeli, da skoraj vsaka 10. prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja? Skoraj vsaka tretja nesreča s smrtnim izidom pa ima za vzrok alkohol. V minulem letu smo na slovenskih tleh zabeležili 1528 prometnih nesreč, v katerih je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev umrlo 32 udeležencev.

Odzivnost

Že majhne količine alkohola pa tudi prepovedanih drog močno vplivajo na sposobnost vožnje in odzivnost posameznika. Če je koncentracija alkohola 0,5 promila, se verjetnost povzročitve prometne nesreče že podvoji, medtem ko se pri enkrat višji koncentraciji, torej enem promilu alkohola, verjetnost nesreče poveča za kar osemkrat.   

Kakšne so kazni

Kazni za prekršek, storjen pod vplivom alkohola, so visoke, a še vedno nizke, če si predstavljamo, da lahko nekoga trajno poškodujemo ali mu vzamemo življenje. Preverili smo, kako vas bodo kaznovali možje v modrem. Če boste napihali od 0,5 do 0,8 promila alkohola (od 0,24 do 0,38 mg/l izdihanega zraka), boste odšteli 600 evrov in pridobili osem kazenskih točk. Če se bodo promili gibali med 0,8 in 1,1 promila, boste odšteli 900 evrov in pridobili 16 kazenskih točk. Če pa bodo promili alkohola v krvi skočili nad 1,1 promila ali boste vozili pod vplivom prepovedanih drog, boste odšteli 1200 evrov in prejeli 18 kazenskih točk, odvzeto pa vam bo tudi vozniško dovoljenje.