Pravosodni policisti

Zaradi pomanjkanja kadra odpovedujejo spremstva

Janja Ambrožič, Dolenjski list
15. 6. 2018, 21.45
Deli članek:

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob je priseglo 17 novih pravosodnih policistov in policistk, a jih še vedno ni dovolj. Zaradi pomanjkanja kadra trpi ves sistem.

Dolenjski list
17 novih pravosodnih policistov z generalnim direktorjem uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožetom Podržajem.

Pravosodni policisti in policistke, ki so prisegli prejšnji teden, so začetno usposabljanje začeli in končali že lani, ko jih je v sistem vstopilo 28 (trije so prisego že podali, osem jih bo priseglo naknadno).

POTREBOVALI BI JIH ŠE 50

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je povedal, da še 24 pravosodnih policistov končuje svoje usposabljanje v Gotenici, v teku so tudi že postopki za še 22 novih zaposlitev. »Vendar problem s tem še ne bo rešen. Glede na obseg dela bi potrebovali še najmanj 50 dodatnih zaposlitev. Struktura zaprtih oseb se je v zadnjih letih spremenila, in sicer predvsem v tem, da je zdaj v sistemu bistveno več pripornikov. To pa pomeni več spremstev in prevozov na sodišča,« je pojasnil.

ODPOVEDUJEJO SPREMSTVA

Zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov odpovedujejo spremstva. »Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana je v zadnjih nekaj tednih odpovedal po približno 20 spremstev na teden. Skupaj smo letos morali odpovedati že okoli 200 spremstev. Vseh prevozov enostavno ne moremo zagotoviti,« je dejal Podržaj in pojasnil, da je teh odpovedi na Dobu manj. »Drugi razlogi za povečanje števila prevozov in spremstev pa so zdravstveni. Potem ko smo vstopili v javno zdravstveno mrežo, se je oskrba izboljšala, a to pomeni za nas bistveno večjo obremenitev,« je dodal.

KADROVSKO PODHRANJENI TUDI V ZAPORU

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen je izpostavil, da do prisege pravosodni policisti nimajo polnih pooblastil in morajo delati z mentorji, »zato je prisega za nas zelo pomemben korak«. »Pri nas smo še vedno kadrovsko podhranjeni. Kar zadeva zaprte, smo nad kapaciteto, ki je 540, saj se številka giblje pri okoli 545, zaposlenih imamo 140 pravosodnih policistov, potrebovali pa bi jih še najmanj 20,« je še dejal Majcen.