Čas počitnic

Cela plača za varuško?!

Polona Krušec/Novice Svet24
16. 6. 2018, 07.55
Deli članek:

Kam z otrokom v času, ko ni šole?

Sta
Otroci se počitnic veselijo, starši malo manj.

Preverili smo, kakšne so cene varstva otrok, in ugotovili, da lahko te za ves mesec znašajo tudi za eno minimalno plačo Slovenca, kar predstavlja nekaj več kot 600 evrov.

Mnogi starši se z vprašanjem, kam s svojimi mlajšimi šoloobveznimi otroki čez poletne počitnice, trajajoče 10 tednov, začnejo ukvarjati že sredi pomladi. Dopusta v taki količini namreč nimajo, zato jim ne preostane drugega, kot da razmišljajo o zasebnem varstvu.

V poletnem času je sicer na voljo precej organiziranih oblik varovanja. Ponujajo tabore, različne delavnice in tečaje, ki so cenovno ugodnejša možnost varovanja, nekatere od teh opcij so celo brezplačne, saj jih lahko sofinancirajo občine in društva.

O ponudbi

Cene varušk na uro se gibljejo od dva do šest evrov.

V Ljubljani, na primer, v poletnem času en teden plavalnega tečaja (otrok je v plavalni šoli osem ur; v tem času so zanj predvidene tudi aktivnosti zunaj bazena) stane okrog 100 evrov. Cena dvotedenskih tečajev tujih jezikov, kar predstavlja približno 30 ur (dve uri na dan), je okrog 200 evrov. Za mladino so zanimive tudi poletne jezikovne šole, ki trajajo teden dni po osem ur na dan, stanejo pa okrog 300 evrov.

Nekatere osnovne šole sicer tudi poleti ne zaprejo svojih vrat. Organizirajo počitniško varstvo, v katerem otroke animirajo z likovnimi, literarnimi, ustvarjalnimi, športnimi, glasbenimi in drugimi dejavnostmi. Ta možnost je brezplačna, starši morajo plačati le prehrano.

Cene varušk

800 evrov bi vas stalo enomesečno varstvo otroka po urni postavki pet evrov.

Veliko staršev bo svoje otroke tudi dejansko vsaj za en teden poslalo na omenjene tabore ali delavnice, preostali čas pa bodo zanje morali organizirati zasebno varstvo – najemali bodo varuške, kar za družinski proračun predstavlja zajetno finančno breme. Preverili smo, kakšna je ponudba in kakšne so cene. Na različnih spletnih mestih je oglasov iz naslova zasebnega varstva kar precej, tudi cene se med seboj vidneje razlikujejo. Ugotovili smo, da varuške računajo od dva do šest evrov na uro.

Najnižje urne postavke imajo tiste, ki skrbijo za več otrok naenkrat, po navadi največ tri. Če se odločite za to obliko varstva, vas bo to na mesec stalo 320 evrov. Znesek smo dobili tako, da smo upoštevali, da imate otroka v varstvu vsak delavnik po osem ur in da je urna postavka varuške dva evra na uro. Ponudbe za skupno varstvo sicer ni tako veliko, kot je varušk, ki skrbijo samo za enega otroka naenkrat.

Tu se cene dvignejo. Urna postavka je v tem primeru okrog pet evrov, kar znese okrog 800 evrov na mesec, če bo vaš otrok pri varuški vsak delovni dan po osem ur. Za to ceno nekatere varuške obljubljajo tudi likanje, kuhanje ter opravljanje drugih gospodinjskih opravil.