Kot je še dejal v izjavi za medije po seji, na kateri so razpravljali o povolilnih namerah stranke, si v SMC želijo tudi, da bi v taki koaliciji lahko uresničevali programske cilje stranke in da bi se nadaljevali dobri rezultati dosedanje vlade s SMC na čelu.

Cerar se je po volitvah sicer že dvakrat sestal s Šarcem, danes pa so se na skupnem pogovoru dobili tudi z Alenko Bratušek. Na srečanju so predsedniki strank po Cerarjevih navedbah preverjali, "katere so naše programske sorodnosti, da bomo videli, kakšno vlogo lahko skupaj odigramo v morebitnem oblikovanju koalicije".

Za pogovore

Predsednik republike Borut Pahor je že pred volitvami napovedal, da bo prvo priložnost za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, Janezu Janši, prvaku SDS, ki so ji volivci zaupali 25 poslanskih mandatov. Cerar je danes poudaril, da je SMC vedno bila stranka, ki se je znala pogovarjati in ni zavračala konstruktivnih pogovorov. A če bi do pogovora s predsednikom SDS prišlo, bi mu Cerar pojasnil stališče, ki ga je zastopal že v volilni kampanji, ko je večkrat zatrdil, da ne želi sodelovati z Janševo SDS, je povedal.

Sporov ni

Očitke o sporih v stranki, predvsem med Cerarjem in Milanom Brglezom, je predsednik SMC zavrnil. "Odkar SMC obstaja, se želi prikazati, da pri nas obstajajo razkoli. Tega v SMC ni. Smo svobodomiselna stranka, imamo različna mnenja, ki jih potem uskladimo in nastopamo enotno," je bil odločen.

Proces ne bo enostaven

Na vprašanje, ali bi v koaliciji raje videl Levico ali NSi, je prvak SMC odvrnil, da je prezgodaj govoriti o tem, kakšna bo nova koalicija. Ob tem je izpostavil, da morajo tisti, ki imajo odgovornost za sestavo koalicije, opraviti svoje delo. "Pri tem bo SMC konstruktivno sodelovala in zastopala svoj program," je dodal. Ta proces po njegovih besedah ne bo enostaven, mora pa se končati v dobro Slovenije.

Po njegovi oceni je tudi še prezgodaj "zavzeti kakršnokoli stališče" o kandidatu za predsednika DZ. Napovedal je, da se bodo intenzivni pogovori o tem pričeli prihodnji teden pred konstitutivno sejo DZ.