Ošpice v Mariboru

Izjemna redkost: okužena zdravnica je bila cepljena

G.G./STA
13. 6. 2018, 14.44
Posodobljeno: 13. 6. 2018, 14.44
Deli članek:

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da sta med okuženimi z ošpicami zdravnica in medicinska sestra Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Obe sta prišli v stik z enim od treh prej obolelih za ošpicami.

STA
Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje. Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec.Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom, naj čim prej opravi še cepljenje z drugim odmerkom, zlasti pred vključevanjem v večje skupine (tabori, poletne šole, internati ...) ali pred potovanjem.

"Od 9. junija obravnavamo tri nove primere ošpic, ki so vsi kontakti prejšnjih primerov. Med njimi sta zdravnica, ki je obravnavala enega od teh prejšnjih primerov, in medicinska sestra," je v današnji izjavi za javnost povedal Karl Turk iz mariborske enote NIJZ.

Zdravnica in medicinska sestra sta na pediatričnem oddelku UKC Maribor prišli v stik z obolelim dojenčkom. Medicinska sestra je bila pred tem cepljena z enim odmerkom, po stiku z dojenčkom konec maja pa je prejela še en odmerek cepiva, a ta očitno ni prijel.
Zdravnica je bila v preteklosti cepljena z obema odmerkoma. "Imunologi sklepajo, da gre za zelo redko zadevo, ki se ji reče celična pomanjkljivost. To poznamo tudi pri drugih cepljenjih, ko govorimo o t. i. neodzivnikih. Nekatere osebe, ki se cepijo, lahko zbolijo, kljub temu da so popolnoma cepljene. Je pa to izjemno redko," je pojasnil Turk.

Tretji najnovejši primer okužbe z ošpicami v Mariboru je članica družine prvega obravnavanega primera ošpic. Zaenkrat ni znano, ali je bila cepljena proti ošpicam. "Gospa prihaja iz Makedonije. Poskušali smo pridobiti podatke o cepljenju, a jih nismo uspeli pridobiti," je povedal Turk.

Intenzivno raziskovanje kontaktov

Epidemiološka služba mariborske enote NIJZ, ki je od sredine maja torej obravnavala skupno šest laboratorijsko potrjenih primerov ošpic, še vedno preverja številne možne kontakte potrjenih primerov ošpic. Minuli konec tedna so po Turkovih besedah intenzivno raziskovali vse možne kontakte z okuženo zdravnico in medicinsko sestro, zaenkrat so jih identificirali več kot 300 in ustrezno ukrepali. Med njimi ni bilo nobenega, ki ne bi bil cepljen. "Je pa kar nekaj primerov, ko so imeli le eno dozo," je pojasnil.

Na NIJZ so ocenili, da so z dosedanjim ukrepanjem preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa lahko še vedno pričakujemo posamezne dodatne primere ošpic, saj je inkubacijske doba pri okužbi z ošpicami do 21 dni, bolezen pa je zelo nalezljiva.

Glede na to, da se s primeri ošpic soočajo tudi v nekaterih drugih državah, na NIJZ ljudem svetujejo, naj pred vsakim potovanjem preverijo, ali so zaščiteni proti ošpicam. "Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega, da bo zbolel," so opozorili.