Zemljiška knjiga

Čigava so zemljišča okoli večstanovanjskih objektov?

Mirjana Martinovič / Dolenjski list
14. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Po treh letih in pol so, kot je povedal novomeški župan Gregor Macedoni, uredili slabo polovico zadev, od tega okoli 60 odstotkov primerov prek sodišč in ostalo sporazumno.

M.M.
Spori okoli zemljišč trajajo dlje časa.

Novomeški župan Gregor Macedoni, Stanislava Bjelajac z oddelka za premoženjske zadeve in predsednik sveta za določitev funkcionalnih zemljišč Primož Skubic so na predvčerajšnji novinarski konferenci na rotovžu predstavili potek urejanja lastništev vrste zemljišč ob večstanovanjskih objektih. »Nesporno je, da so ta zemljišča last etažnih lastnikov, a v zemljiški knjigi je bila v skoraj 80 odstotkih kot lastnica vpisana občina in te zadeve urejamo od januarja 2015, ko v naši občini ni bila rešena niti ena tovrstna zadeva,« je povedal Macedoni in nadaljeval, da je zaradi tega še istega leta imenoval svet za določitev funkcionalnih zemljišč. Predseduje mu Skubic iz KS Majde Šilc, poleg Bjelajčeve in Izidorja Jerale, predstavnikov občinske uprave, pa je član tudi Gregor Klemenčič.

Pravno formalno

Omenjeni svet so oblikovali, da bi lastništvo parcel okoli blokov tudi pravnoformalno čim prej uredili, in po treh letih in pol je župan predvčerajšnjim dejal, da so uredili slabo polovico zadev, od tega okoli 60 odstotkov primerov prek sodišč in ostalo sporazumno: »Ta hip je v reševanju še okoli 30 odstotkov primerov, od tega dve tretjini urejamo sporazumno, ostalo prek sodišč. Ostaja še nekaj primerov, čakamo pa tudi odločitve sodišč v določenih zadevah. Naš pristop se je izkazal za dober, saj se je po dolgih letih na tem področju nekaj premaknilo, zato se zahvaljujem ekipi oziroma omenjenemu svetu za ves njihov trud in dobre rezultate.«

Več težav

Skubic je v nadaljevanju povedal, da so imeli sprva več težav, tudi lastniki stanovanj teh reči niso želeli urejati v strahu, da bodo morali zemljišče (vnovič) odkupiti, manj dejavni so bili tudi upravniki v blokih, saj niti niso imeli znanja, kako voditi te postopke. »Ključno je 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov. Za zemljišča stanovalcem ni treba odšteti ničesar, skupaj pokrijejo zgolj stroške morebitne parcelacije, če je ta potrebna, in pa stroške overitve podpisa sporazumne pogodbe in vpisa v zemljiško knjigo. Če ni parcelacije, je ta znesek največ 50 evrov,« je pojasnila Stanislava Bjelajac in dodala, da so z uskladitvenimi pogodbami, torej sporazumno, rešili primere na Jerebovi 20, Drski 46, Smrečnikovi 16 in 18, Vavpotičevi 3, tudi v Trdinovi ulici in podobno. »Ta hip potekajo zaključni postopki tudi na Mestnih njivah, Ragovski in Jakčevi ulici,« je še dejal Skubic.