Vremenske neprilike

VIDEO: Huda ura v Prlekiji odkrivala strehe, Ljutomer pod vodo

S.R.
13. 6. 2018, 08.17
Posodobljeno: 13. 6. 2018, 08.50
Deli članek:

Včerajšnje neurje, ki je najprej s točo udarilo v Zasavju, se je nato preko Podravja preselilo v Prekmurje in Pomurje.

Neurje.si/Tamara Belcl
Ljutomer je bil skoraj povsem pod vodo.

Po popoldanskih dramatičnih razmerah v Zasavju, so jo po 19. uri uri zvečer skupili še v Podravju, huda ura pa se je nato razbesnela v Prekmurju in Pomurju. Na udaru sta bila zlasti Ormož in Ljutomer, kjer so prebivalci le stežka obdržali streho nad glavo, obiskala pa jih je tudi biblična povodenj.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so malo po 19. uri kamenje in zemljino, ki ga je nanesel močan naliv, odstranjevali v občini Sevnica, zemeljski plaz pa se je le nekaj minut pozneje sprožil v občini Ormož, kjer so vladale katastrofalne razmere. Meteorna voda je vdirala v kleti, veter pa je odkrival strehe. Najprej je odletelo 10 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše v Lešnici, le dve minuti pozneje pa kar 50 kvadratnih metrov ostrešja v naselju Veliki Brebrovnik. Močan veter je dve strehi odkril tudi v naselju Bratonečice, gasilci pa so hišo pred meteorno vodo reševali tudi v Gornjih Ključarovcih. V naselju Stanovno je odletelo 40 kvadratnih metrov strehe, v Dobrovščaku pa kar 72 kvadratov. Gasilci so s folijo prekrivali tudi strehe v naselju Strmec in v Veličanah.

Arso
Radarska slika jakosti padavin ob 20.50 uri včeraj.

Malo pred osmo je močno neurje zajelo območje Ljutomera, kjer so morali ljutomerski gasilci izčrpati vodo iz petih stanovanjskih hiš. V Cvetkovcih v občina Ormož pa je zalilo gasilski dom in stanovanjsko hišo. Prostore gasilskega doma je zalilo še v naselju Podgradje, skupile pa so jo tudi ceste, na katere je močno deževje naneslo mulj. V Vitomarcih so tako s cestišča odstranili in razžagali eno drevo ter počistili blato in kamenje s cestišč dveh cest, podobne razmere so bile na cesti v naselju Drbetinci.

Ob približno 22.30 uri se je nato nezgoda pripetila še gasilcem V Lešnici v občini Ormož se je na poti na intervencijo prevrnilo gasilsko vozilo PGD Ivanjkovci, ki so ga nazaj na kolesa postavili gasilci PGD Ormož. Iz vozila je izteklo 30 litrov nafte, v nesreči pa se je poškodoval voznik, ki so ga oskrbeli v Zdravstvenem domu Ormož.