Bes narave

FOTO in VIDEO: Je že zaropotalo: Toča klestila na območju Litije in Zagorja ob Savi

S.R.
12. 6. 2018, 15.56
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 20.03
Deli članek:

Za nami je vremensko zelo pestro popoldne.

Sara Povalej/Neurje.si
Toča v Šmartnem pri Litiji.

Kar so že zjutraj napovedali na portalu Neurje.si, se uresničuje. Toča je že začela klestiti, iz svojih oblakov so vodo namreč spustile prve nevihte. O ledenih izstrelkih tako poročajo iz Šmartnega pri Litiji in Zagorja ob Savi. 

"Nevihte, ki so krajevne, se od tam, kjer nastanejo, pomikajo proti severovzhodu," je za STA dejal meteorolog na agenciji Janez Markošek. "Stopnja opozorila je rumena, ne pa oranžna ali celo rdeča," je dodal.

"Nevihtna linija se razteza od severne Slovenije do Ilirske Bistrice in se pomika proti vzhodu - pozor pred sunki vetra, tudi toča ni izključena in nalivi! Več nevihtnih celic se nahaja med Celjem, Trbovljami in Ljubnim ob Savinji! Pozor pred večjo točo, nalivi in vetrom! Še ena nevihta se nahaja med Krškem - Brežicami, tudi tule pozor pred točo! Nevihtno dogajanje se bo pomikalo proti SV Slovenije, kjer pričakujemo najbolj burno dogajanje! Previdno!" poroča omenjeni portal.

Po podatkih avtomatske meteorološke mreže v kraju Jeronim zahodno od Vranskega so med 17. uro in 17.30 ob nevihti zabeležili močan naliv, in sicer je v pol ure padlo 23 litrov na kvadratni meter. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Ob isti nevihti se krajevno pojavlja toča. Nevihta se pomika proti severovzhodu. V večernih urah bodo močnejše nevihte možne predvsem v severovzhodni Sloveniji, piše STA.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje meteorna voda zaliva kletne prostore stanovanjskih objektov v Slovenski Bistrici, Mozirju in Slovenj Gradcu, v Sevnici pa potok ogroža stanovanjsko hišo.

Obeti

Po napovedi agencije bodo zvečer in v prvi polovici noči še krajevne plohe in nevihte, zjutraj pa se bodo pojavljale večinoma le v zahodni polovici države. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija. V sredo bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 stopinj. V noči na četrtek bo ponekod še deževalo, dež bo zjutraj ali dopoldne večinoma povsod ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno, pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Nekoliko hladneje bo. V petek bo suho vreme, na Primorskem bo še pihala šibka burja.