Dom upokojencev Kranj

Nekoč godel za Pop Design, zdaj grozi sindikalistkam

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
12. 6. 2018, 20.00
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 20.23
Deli članek:

Sindikalistka v Domu upokojencev Kranj (DUK) je zdaj še tarča Martina Erjavca, brata Karla Erjavca, zaradi očitkov, da je do službe in napredovanja prišel po politični liniji.

Aleš Kovačec
Zaposleni v DUK so se konec meseca protestno zbrali na shodu delavcev in zahtevali odstop direktorice.

Profimedia
Martin Erjavec, brat Karla Erjavca, ko je še igral v bendu Pop Design.

V uredništvu smo v vednost prejeli opomin pred tožbo zaradi povzročitve škode in kazensko zasebno tožbo zaradi razžalitve in opravljanja.

»Seznanjeni smo, da ste avtorica in iniciatorka številnih neresnic o moji stranki. Le-te posredujete v medije, lepite na oglasno desko v DUK … in jih širite med varovanci doma,« je zapisano v opominu Nataši Malnar, sindikalistki Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva (SZSS) v DUK.

Gre za Martina Erjavca, brata (torej ne polbrata, kot smo napačno poročali) Karla Erjavca, sicer predsednika stranke Desus, ki je včeraj ponudil odstop s te funkcije. Martin Erjavec Malnarjevi prek odvetnice ugovarja, da službe ni dobil zaradi političnih zvez in da iz istega razloga v njej tudi ni hitro napredoval. Razlog je meritokracija, piše odvetnica, »zgolj zaradi vestnega in natančnega dela je moja stranka leta 2014 najprej prevzela vodenje vzdrževanja. Nato pa je v letu 2017, prav tako iz razlogov kvalitetno in natančno opravljenega dela ter zaradi dobrih odnosov in delovne klime med zaposlenimi na področju vzdrževanja in osebne rasti, napredovala na delovno mesto vodje tehnične enote.«

ZSSS: To delovno mesto pred Erjavcem ni obstajalo

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), sindikalno centralo, ki ji pripada SZSS. Sindikalist Matej Jemec Erjavčeve očitke zavrača kot neutemeljene, saj da je »Nataša Malnar le izpostavila dejstva, ki so jih vsi v domu že vedeli«.

Kot neutemeljene zavrača tudi navedbe, da je Erjavec napredoval zaradi svoje sposobnosti. Navaja besede Erjavčeve odvetnice, »da če bi gospod Martin Erjavec dobil službo kot hišnik oziroma vzdrževalec prek zvez, potem ne bi napredoval«. Vendar Jemec pravi: »Logično sklepanje nas pripelje do ravno nasprotnega zaključka. Dejstvo, da je Martin Erjavec v samo osmih letih napredoval za kar dve delovni mesti, nakazuje, da ima v DUK privilegiran položaj. Še posebej če upoštevamo, da sta v DUK zaposlena še dva vzdrževalca, ki imata veliko več delovne dobe, a nista napredovala na ta delovna mesta.«

Pri tem Jemec dodaja, da po njegovih informacijah delovno mesto vodje tehnične enote sploh ni obstajalo, dokler ga ni zasedel Martin Erjavec.

Na šihtu ga ni, nato v trenirki prihlača na kosilo

Jemec sicer še razkriva, da so mu druge zaposlene v DUK zaupale, da je Erjavec včasih ves dan odsoten s svojega delovnega mesta, nato pa pride v športni opravi (s tenisa ali v gorniški opravi) v DUK le na kosilo.