UKC Maribor

Šokirana nad razmerami v bolniški sobi

P.Š.K. / Novice Svet24
13. 6. 2018, 06.55
Deli članek:

Kaj se dogaja v mariborskem kliničnem centru – je vprašanje, ki si ga zastavlja njegova obiskovalka. Opazila je namreč, da zdravstvene podatke pacientov beležijo kar na toaletni papir.

Facebook
Klinične znake pacienta so zapisali kar na toaletne brisačke.
V UKC Maribor zagotavljajo, da niso vedeli za dogajanje, ki ga sicer označujejo za nedopustno. Zagotovili so nam, da bodo ugotovili, na katerih oddelkih se je takšna praksa pojavila, ter ustrezno ukrepali.

Nad dejstvom se je tako zgrozila, da se je odločila o njem poročati na družbenih omrežjih, kjer se je vnela burna razprava o tem, kaj se gredo v ugledni zdravstveni ustanovi.

»UKC Maribor. Sramota. Kar na WC-papir napisano. Pa komu plačujemo naše zdravstvo? Pa milijoni za volilne kampanje, tukaj pa zdravstveni podatki napisani na toaletni papir,« se Jerneja T. D. huduje na internetu. Z ostrimi in obsojajočimi mnenji, predvsem pa s pozivi po pojasnilih se je oglasilo še precej enako mislečih. »Za vse bedarije dajejo denar, za papir pa zmanjka ali kaj?« se razburjajo.

Zagovarja jih

Da bi nekoliko ohladila razgreto ozračje, je pod Jernejino objavo svoje stališče zapisala medicinska sestra. »Ste pomislili, da so ta papir uporabili, ker je pacient v sosednji sobi nehal dihati ali je padel, in so zato sestre pograbile prvo stvar, ki jim je prišla pod roke, nanjo hitro zapisale meritve in nato odhitele na pomoč?« daje misliti vročekrvnim kritikom.

Sicer je Jerneja T. D. svoj zapis na družbenem omrežju podkrepila s fotografijo, s katere je razvidno, da so na robu postelje res izobešeni zdravstveni podatki bolnika, zapisani na brisačke, ki so namenjene brisanju rok v toaletnih prostorih. Kot je še razbrati iz njenega poročanja, naj bi to opazila pri več bolnikih.

Dogajanje preiskujejo

Za pojasnila smo zaprosili UKC Maribor. Z oddelka za odnose z javnostmi so nam sporočili, da zadevo še preiskujejo in bodo ustrezno ukrepali. »Uporaba papirnatih brisačk za merjenje kliničnih znakov je nedopustna. Zato bomo v UKC Maribor ugotovili, na katerih oddelkih se je takšna praksa pojavila, ter ustrezno ukrepali. Predvidevamo, da si zdravstveni delavci na ta način olajšajo prenos informacij v naslednjo izmeno, vsekakor pa takšen način z uporabo papirnatih brisačk ni primeren,« so poudarili in dodali, da naj ta praksa ne bi bila povezana s pomanjkanjem obrazcev, saj za tovrstne podatke obrazci sploh niso predvideni.