Medalja za hrabrost in požrtvovalnost

Pogumni Sergej rešil življenje: Priznanje mu pomeni več kot finančna nagrada

G.G.
12. 6. 2018, 10.21
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 11.24
Deli članek:

Med letošnjimi prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost je tudi Trboveljčan Sergej Izgoršek, ki je novembra lani posredoval ob napadu nevarnega psa sredi Hrastnika.

Jasmina Matko
Sergej Izgoršek je vesel, da je rešil življenje.

Jasmina Matko

"Všeč mi je, kadar mi je dano, da lahko pomagam, priskočim na pomoč. To me spremlja že od nekdaj, že kot otrok sem namreč sanjaril, da bom postal gasilec. Res sem vesel, da sem rešil življenje, že to je neprecenljiv občutek, da pa je bilo to prepoznano, pa je sploh dober občutek. Priznanje, ki sem ga prejel, mi ogromno pomeni, neprimerljivo več kot finančna nagrada," je za svet24.si povedal Sergej Izgoršek.

Kaj se je zgodilo 4. novembra lani? "S kolegom sva se peljala v avtu, ko nama je pot 'presekala situacija': opazil sem dva psa, sprva se je zdelo, da se igrata, kaj hitro pa se je izkazalo, da temu ni tako in da gre za napad," nam je dan po napadu psa v Hrastniku povedal Sergej, ki je bil na kraju dogodka pred policijo. Sergej je bil prvi, ki je priskočil na pomoč moškemu, v katerega je zagrizel nevarni prosto tekajoči pes, ki se je strgal z verige. Ko je uspel nagnati psa, kar ni bilo lahko, je poškodovanemu 64-letniku ustavil krvavitev na roki, medtem pa so psa z avtom "zablokirali" še drugi občani. Ker je bil ob prihodu policije pes še vedno agresiven, so ga policisti s strelnim orožjem pokončali.

Za pomoč pri ustavitvi psa sta bila nagrajena tudi Gorazd Šajtegel in Aleš Zupanc.

Sergej je prvi pomagal napadenemu moškemu, razkril nam je, kaj se je dogajalo

Jasmina Matko
Prvi mož policije Simon Velički (desno) je poudaril, da so vsi posamezniki, ki so danes prejeli priznanja, ravnali etično in nesebično

To je del službe

Podelitev medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost je potekala v ponedeljek na policijski akademiji v Tacnu. Medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost je prejelo prejelo 20 policistov in policistk, dva vojaka ter sedem občanov. Izpostavimo še pogum policist Blaža Svetlina z Bleda, ki je s kolegom Rokom Brajičem aprila iz gorečega in močno zadimljenega bloka na Bledu pomagal evakuirati okoli 30 ljudi, med njimi sta rešila in oskrbela tudi nepokretno starejšo stanovalko.

Jasmina Matko
Vsi prejemniki medalj.

Po prejemu priznanja je pojasnil, da se zaradi nagrade ne počuti, da bi storil nekaj izjemnega, saj je to del službe. "Kot ekipa v letalskem reševanju včasih storimo veliko bolj drzne stvari, pa zadeva ostane neopažena, ker je to v neki osamljeni steni. Tu pa so bili zraven mediji. Ne počutim se, da bi storil nekaj izjemnega, to je v očeh drugih, meni se zdi to vkalkuliran riziko," je pojasnil Svetlin.