Zastrašujoče

Grozeča nevarnost oddaljena tri metre

Monika Levanič / Štajerski tednik
6. 6. 2018, 19.45
Deli članek:

Plaz, ki se je že pred približno dvema desetletjema sprožil v Humu pri Ormožu, se je v spomladanskih mesecih še povečal in hiški Zorčevih približal na tri metre.

ml
Pogled na obsežen plaz je prav zastrašujoč.

Na nas se je obrnila zaskrbljena Nataša Zorec, sicer Ptujčanka. Opozorila nas je na obsežen plaz v ormoški občini, natančneje v Humu pri Ormožu, ki grozi njenemu vikendu. Pojasnila je, da je plaz začel drseti že pred približno dvajsetimi leti. Takrat je odnesel manjši del ceste, ki vodi do sosednjega vikenda, in tako je bil po prvem plazu lastnici tega vikenda onemogočen dovoz do parcele. Oče Nataše Zorec je na lastno pobudo uredil »ostanek cestišča«, poskrbel za betoniranje in vstavljanje armaturne plošče. Pred nekaj leti je prišlo še do požara, ki je uničil preostanek grmičevja in podrasti, ki je vsaj deloma ščitil nevarno plazišče.

Po omenjeni cesti, ki naj bi po besedah domačinov vodila nad nekdanjim kamnolomom, sicer poteka tudi planinska pot. Vikend hišica je postala vse prej kot kraj, kjer bi si lahko oddahnili. 

ŠE VEČJI PLAZ ODTRGAL CESTO

Lansko jesen je Nataša, ki strahoma spremlja nevarni plaz, opazila nadaljnje plazenje. Letos spomladi pa je naletela na nič kaj prijetno presenečenje – uzrla je še obsežnejše plazišče, ki je povzročilo še večjo škodo. Plaz je odtrgal večji del cestišča. Grozeča nevarnost se je njihovi počitniški hiši približala že na pičle tri metre. Po omenjeni cesti, ki naj bi po besedah domačinov potekala nad nekdanjim kamnolomom, sicer vodi tudi planinska pot. Vikend hišica je postala vse prej kot kraj, kjer bi si lahko oddahnili.

PARKIRAJO PRI SOSEDIH

Pogled na obsežen plaz je prav zastrašujoč. »Dovoz na dvorišče je onemogočen, saj je plaz odnesel večji del cestišča in je občina naredila mehansko pregrado. Trenutno parkiramo na sosedovem travniku, dolgo pa tako ne bo šlo. Dodatno je občina uredila mehanske prepreke za vodo, ki vsaj deloma zaustavijo oziroma preusmerijo vodo, ki priteče ob večjem nalivu s samega vrha dovoza. K sreči še ni vidnih poškodb na objektu, a to je le še vprašanje časa,« pravi zaskrbljena Nataša.

STA
Ormoški župan Alojz Sok je prepričan, da je za razmere sokriva lastnica vikenda.

OBČINA: DENARJA NI, KRIVA JE LASTNICA

»Plaz, o katerem sprašujete, smo prijavili v register plazov. Naročena je študija možne sanacije, ki pa je najbrž neizvedljiva, saj gre za velik poseg, če bi hoteli to popraviti. Naši hišniki so namestili ograjo ob robu plazu in zaprli pešpot. V tem trenutku druge rešitve ni. Da razmere so, kakršne so, pa je precej verjetno sokriva lastnica tam stoječega vikenda, saj je vse meteorne vode speljala na pobočje plazu oziroma so to naredili vsakokratni lastniki omenjenega vikenda,« je na naša vprašanja odgovoril župan Alojz Sok.

Občina je naročila študijo možne sanacije, a je ta po besedah župana najverjetneje nemogoča, saj gre za velik poseg, za katerega v Ormožu nimajo denarja.

Lastnica objekta razmišljanje Soka glede tega, da naj bi dodatno plazenje povzročile meteorne vode, speljane z vikenda, odločno zavrača: »To ne drži. Speljane so v zbirališče vode ob hiši, odvečna voda pa odteče med našo hišo in sosedovim vinogradom. Pred več kot 20 leti sta moj oče in pokojni tast z betoniranjem samega dela vozišča naredila mehansko prepreko oziroma dvignjen rob, za približno 15–20 centimetrov, da je voda odtekala po ozkem prehodu na nadaljevalni del cestišča, in ne prek samega previsa v prepad. Pri vsem tem me žalosti, da se od požara pred nekaj leti pa do zdaj nihče ni odzval na očetovo pošto, ki je bila poslana na Občino Ormož, saj bi bilo verjetno še kaj možno rešiti.«

O sanaciji tako ni ne duha ne sluha, vprašanje pa je, kdaj bo nevarni plaz povzročil le še večjo škodo.