Po relativni zmagi

Janša: Ljudem ni v interesu, da bi se vlada sestavljala eno leto

T.L.
6. 6. 2018, 08.30
Posodobljeno: 6. 6. 2018, 09.46
Deli članek:

Relativni zmagovalec volitev Janez Janša o povolilnem ponedeljku, sestavljanju vlade, debirokratizaciji in previsokih prometnih kazni za prekrške, ki ne ogrožajo drugih.

Bobo
Janez Janša

V prvem intervjuju po nedeljski relativni zmagi stranke SDS na parlamentarnih volitvah je najverjetnejši mandatar Janez Janša za Nova24TV povedal, da je na povolilni ponedeljek čas namenil družini in sina Črtomirja peljal v šolo, z Jakobom pa da sta šla kupit plišastega mucka.

V začetku intervjuja je odgovarjal na vprašanja in podajal svoje videnje, povezana z medijskimi hišami in predvolilnimi soočenji ter obravnavi stranke SDS v različnih medijih. "Žalosti me, da je izključevalna politika, ki so jo mnogi novinarji vsiljevali političnim strankam, traja še po volitvah," je prepričan Janša.

Nizko volilno udeležbo na volitvah pripisuje tudi vsebinam, o katerih so tekle razprave v teh soočenjih, češ, da se niso dovolj posvečale težavam državljanom. Nižja je volilna udeležba, lažje je iz ozadja sestavljati želene kombinacije mimo volje ljudi in vplivati na poslance, ki so dobili 300 ali 400 glasov, je še dodal Janša.

Vlada brez SDS ni možna

"Vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna. Je pa možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala," je dejal Janša. To Slovencem ni v interesu, saj so v nedeljo, ne glede na to, za koga so volili, volili za to, da bi Slovenija imela vlado, ki bo vladala in bo začela čim prej reševati probleme, je prepričan.

Ljudem ni v interesu, da bi se vlada sestavljala eno leto, kot se je leta 2014, je prepričan Janša. Ljudem je v interesu, da bi vlada začela čim prej reševati probleme. Kot je nadaljeval, da se zdaj kot alternativna nasproti postavlja "neka grupacija" (SD, SMC, Desus, LMŠ, morebiti še Levica), ki je pravkar razpradla in zaradi česar smo tudi imeli predčasne volitve. "Če je to tisto, kar je rešitev za Slovenijo, potem ne gledam skozi iste oči kot tisti, ki to predlagajo," je dejal Janša. Sicer pa bo SDS naredila vse, da sestavi stabilno vlado, je dodal.

Opravičevali se ne bodo

"Mi se ne mislimo nikomur opravičevati - ne tistim zunaj ali v Sloveniji -, ki mislijo drugače, da slovenskega človeka postavljamo na prvo mesto. Mislim, da je to dolžnost vsake vlade, da postavlja na prvo mesto interese državljanov tiste države, kjer je vlada," je bil jasen Janša. "Zadnje tedne smo bili pod nekim pritiskom, da je to nacionalistično, skrajno. To ni resno." 

O birokratskem gozdu in previsokih prometnih kazni

Debirokratizacije je ena od ključnih točk programa SDS, je pa Janša odgovoril še na vprašanje glede visokih prometnih kazni za nenevarne prekrške v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Janša pravi, da bodo odpravili vse kazni, ki so drastične, ko gre za prekrške, pri katerih ne gre za ogrožanje drugih ljudi. Saj da imamo tri do štirikrat višje kazni v primerjavi s primerljivimi evropskimi državami. 

Velik zalogaj bo debirokratizacija, saj da je v Sloveniji več kot 20.000 predpisov, ki veljajo na državni ravni: "Pravni geniji se ne morejo znajti v tem biroktarskem gozdu".   

NSi preveč optimistično pri napovedih

Komentiral je tudi volilne izide SLS in NSi. Za SLS meni, da je bilo za njen neuspeh krivih več napak, ki pa jih bodo analizirali v sami stranki, hkrati pa letošnej volitve niso bile zadnje. Za NSi pa, da njeni vodilni nimajo razlogov za slabo voljo, saj da je dosegla dober rezultat. Za NSi je dejal, da semu zdi, da so napovedovali nekoliko reveč optimističen rezultat, saj da so dobili dva nova mandata v primerjavi s kakšno drugo stranko, ki je izgubila deset mandatov. Prepričan je, da v NSi nimajo razloga za slabo voljo.

Ob koncu je še enkrat ponovil, da so v stranki odprti za sodelovanje z vsemi. Na pogovore bodo povabili vse stranke.  

"Verjamem, da je po prespani noči po volitvah, po ocenah in analizah, ki so bile in še bodo narejene, nekaj več pripravljenosti za sodelovanje vstopilo tudi v druge stranke in to je lahko samo nekaj dobrega za Slovenijo. Če pa bo kdo drug sestavljal in sestavil vlado, ne bomo imeli nič proti. Kot opozicija bomo tako kot do zdaj podprli vse dobre predloge in delali za dobro Slovenije," je dejal.