Bonitete

Poslanski luksuz: Denarci politikom padajo z neba

Mirko Vorkapić / Novice Svet24
5. 6. 2018, 19.15
Posodobljeno: 6. 6. 2018, 07.58
Deli članek:

V novi sklic državnega zbora bo prišlo nekaj novih obrazov, ki se že lahko veselijo poslanskih privilegijev.

STA
Poslanci v DZ ne prejemajo samo plač, ampak tudi dodatke in nadomestila.

Plače poslancev so sicer odvisne od funkcije, ki jo poslanci zasedajo. Praviloma so bolje plačani predsedujoči državnemu zboru in njegov podpredsednik ter predsedniki delovnih teles, vodje poslanskih skupin in njihovi namestniki. Višina plače je tudi odvisna od delovne dobe. V zadnjem mandatu je bil najbolje plača predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je za svoje delo prejemal 5877 evrov bruto. Kakšne plače bodo imeli posamezni poslanci v novem sklicu DZ, je pred razdelitvijo funkcij nemogoče napovedati, vseeno pa vemo, kaj vsakemu poslancu pripada.

Udobna plača in dovolj dopusta

Spodnji dom poljskega parlamenta je v četrtek sprejel zakon o 20-odstotnem znižanju plač poslancev, potem ko je državljane razburila novica o visokih dodatkih, ki so jih lani prejeli ministri. 

Povprečni poslanec letno zasluži 30.000 evrov neto, kar znese 2500 evrov mesečno. Za ločeno življenje dobi 1686 evrov nadomestila. To mu sicer pripada, če je njegov dom od prestolnice oddaljen več kot 70 kilometrov. Med 6000 in 9000 evrov prejme za druge obveznosti, ki so povezane z delom poslanca. Hkrati prejme povračilo sredstev za delovanje poslanske pisarne, in sicer do 2160 evrov. Če je poslanec doma zunaj Ljubljane, ima tudi pravico do službenega stanovanja. Dopust poslanca je daljši od slovenskega povprečja, saj politiki koristijo do 40 prostih delovnih dni. 

Po plači – plača

Poslanec DZ ima na voljo službeni avtomobil za poti doma in v tujini. Poleg tega ima krite stroške za uporabo mobilnih telefonov in službenih prenosnih računalnikov (1000–1300 evrov). Za tiste, ki se poslavljajo od poslanskih klopi, pa je pomemben podatek, da še nekaj časa ne bodo delali vrste na zavodu za zaposlovanje. Po koncu mandata je namreč poslanec šest mesecev upravičen do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje poslanske plače. V izjemnih primerih je nadomestilo lahko podaljšano tudi do enega leta.