SREČANJE ROJAKOV

Dobrodošli doma 2018 gostijo Brežice

Edita Žugelj
4. 6. 2018, 21.11
Deli članek:

Letošnja prireditev za Slovence iz zamejstva, sveta in domovine, ki poteka pod okriljem Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, bo v soboto, 16. junija, v Brežicah.

Arhiv Novice Svet24
Dogodek, ki bo v Brežicah, je namenjen druženju Slovencev iz sveta z rojaki iz matične domovine.

Kot je v imenu organizatorja povedala Andrejka Majhen, so Brežice kot zgodovinski biser arhitekture v letu varovanja kulturne dediščine več kot primerno prizorišče za tovrstno prireditev, namenjeno rojakom zunaj meja Slovenije. Poleg tega brežiška občina Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu izdatno pomaga pri organizaciji dogodka. Na Uradu verjamejo, da bodo slovenski rojaki iz tujine v Brežicah in okolici doživeli pristno Slovenijo, v vseh razsežnostih.

Vodja kabineta ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Andrejka Majhen

VELIKO DRUŽENJA ...

Začelo se bo že dopoldne, s predavanji, razstavami ter obiskom turističnih in kulturnih društev, ki bodo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi gostila naše rojake iz tujine. Domačini jim bodo med drugim predstavili kulinariko, običaje in tradicionalne obrti svojega kraja. V Brežicah in okolici si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi kulturnozgodovinske znamenitosti, prisluhnili izjemnemu zamejskemu alpinistu Romanu Benetu, prvič pa bodo predstavljena izbrana nagrajena dela natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo zamejstva ter izseljenstva.

... PETJA IN PLESA

Za bogat kulturni program bodo s svojo dejavnostjo poskrbela tudi slovenska društva iz desetih držav in z vsaj 300 nastopajočimi. Osrednji dogodek se bo začel ob 17. uri v gradu Brežice, kjer bodo nastopili: iz Srbije Društvo Slovencev Triglav iz Subotice; iz Hrvaške Folklorna skupina KPD Bazovica z Reke, Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga in Mešani pevski zbor Encijan SKD Istra iz Pulja; iz Makedonije Gledališka skupina Slovenskega združenja France Prešeren Skopje; iz Avstrije MePZ slovenskega prosvetnega društva Bilka iz Bilčovsa; iz Bosne in Hercegovine Slovensko združenje meščanov »Jožef Špringer« Kakanj; iz Nemčije Slovensko kulturno in športno društvo Drava iz Augsburga ter iz Argentine Slovenski pevski zbor iz Mendoze. Rabljene knjige slovenskih pisateljev, ki jih je v Cankarjevem letu v okviru akcije »Podarimo knjigo, podarimo slovensko besedo« zbiralo Komunalno podjetje Vrhnika, bodo na prireditvi slavnostno predali predstavnikom porabskih Slovencev. Večer se bo nadaljeval s koncertom pobratenih glasbenih šol Brežice in Samobor ter kinopredstavo.