Ptuj

»Dovolj imamo tovornjakov, zdaj hočemo južno obvoznico!«

Mojca Zemljarič/Štajerski tednik
31. 5. 2018, 06.50
Deli članek:

Krajani Budine, Spuhlje in Zabovcev, ki živijo ob prometno zelo obremenjenih regionalnih cestah, so se v nedeljo po 21. uri v Budini udeležili protestnega shoda.

Črtomir Goznik
Zbralo se je okrog 250 ljudi, na prehodu so protestno prečkali cesto in s tem ovirali promet.

Njihove zahteve so jasne: siti so prometa, predvsem tovornega tranzita, ki se od meje s Hrvaško vali proti Ptuju. Večinoma so to vlačilci, ki se izogibajo plačilu cestnin, Slovenija pa je samo prehodna država, ki jo prečkajo na svoji poti. »Po današnjem shodu se vidi, da imajo ljudje resnično tega dovolj. Želimo, da se čim prej zgradi obvoznica in se nam v skladu z ustavo zagotovi osnovne bivalne pogoje. Ministrstvo za okolje bi moralo za to poskrbeti, ne pa da nas pri tem ovira,« je po protestu na Ormoški cesti povedala vodja civilne iniciative Sergeja Puppis Freebairn.

Črtomir Goznik
Vodja civilne iniciative Sergeja Puppis Freebairn na problem opozarja že dlje časa.

Samo risba

»Južna obvoznica je že 20 let samo risba na papirju. Ni umeščena v prostorske načrte države, to pa zato, ker majhen del prečka območje Nature 2000. Ministrstvo za okolje se o umeščanju ceste v Naturo tako dolgo ne želi pogovarjati, dokler se ne prepričajo, da so izčrpane vse druge možnosti za umestitev ceste v okolje. Druge alternative kot južna obvoznica ni. Z današnjim protestom smo zelo zadovoljni. Ocenjujemo, da je bilo vsaj 250 ljudi. Kot dobivamo informacije, se nam jih bo pridružilo še več. Aktivnosti bomo stopnjevali. Želimo, da se izdela terminski plan izgradnje južne obvoznice: kdaj bo umeščena v prostor, kdaj se bodo začela dela in kdaj bo cesta zgrajena. Pričakujemo, da bo to največ v roku dveh, treh let, in ne v petih ali 10,« je dodala Puppis Freebairnova.

Črtomir Goznik
V razvitem svetu, s katerim se tako radi primerjamo, usmerjajo promet ven iz mest.

Senčar ta teden pričakuje ukrepanje

Krajanom se je na protestu pridružil župan mestne občine Ptuj Miran Senčar: »Prizadevanja civilne iniciative podpiram in jih razumem. Vlada, okoljsko in infrastrukturno ministrstvo nas ne jemljejo resno: ne mestne občine Ptuj in ne vseh drugih županov spodnjega Ptujskega polja ob trasi bodoče ceste. Jasno je, da so bivalne razmere ob cesti nemogoče in da bi ljudje radi vedeli, kdaj se bo območje prometno razbremenilo. Menim, da ni smiselno, da se zaustavlja obnova Ormoške ceste in ceste skozi Spuhljo. Četudi država takoj obljubi južno obvoznico, bi lahko do njene izgradnje preteklo še nadaljnjih 10 let. Zaradi prometne obremenitve je prav, da je zagotovljeno za prometno varnost, kar bi z obnovljeno cesto zagotovo pridobili. Predlagam, da se ta cesta obnovi, protestno jo lahko zapremo tudi takrat, ko bo obnovljena. Hkrati naj se izvajajo zahteve za izgradnjo obvoznice.« Župan Senčar je prepričan, da bi bilo prav te dni treba strniti vrste, stopnjevati pritisk proti državi in da bi še ta teden, pred volitvami, s pritiskom javnosti pripeljali odgovorne na Ptuj.

Črtomir Goznik
Saga o ptujski obvoznici se kot jara kača vleče že od leta 1997.