Zgodovinsko srečanje

Kim ne verjame Trumpu

MK/sta
27. 5. 2018, 11.15
Deli članek:

Načrti za dvostransko srečanje med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom se odvijajo "zelo dobro", je sporočil Donald Trump. Hkrati je Kim potrdil, da je pripravljen na srečanje, ki ga vidi kot zgodovinsko priložnost za končanje desetletja dolgih napetosti.

arhiv
Kim je južnokorejskemu predsedniku dejal, da ne verjame, da ga Trump, kljub dogovoru, ne bi želel vreči iz oblasti.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in, ki se je v soboto nepričakovano sestal s Kimom v obmejnem severnokorejskem kraju Panmunjom, je danes v Seulu še dejal, da je Kim na sobotnih pogovorih ponovno izrazil pripravljenost k razgradnji severnokorejskega jedrskega programa. Južnokorejski predsednik pa je ob tem dejal tudi, da je Kim nezaupljiv do ZDA. Tako naj bi le težko verjel, da ga po uničenju jedrskega orožja, Trump ne bi želel vreči z oblasti.

Reuters
Z včerajšnjega presenetljivega srečanja so objavili fotografijo, na kateri se Moon in Kim objemata ob koncu pogovorov.

Kljub temu Kim želi sodelovati s Trumpom, tako da bi bil junijski vrh med Severno Korejo in ZDA uspešen, je še dejal južnokorejski predsednik. Dodal je, da je nujno potrebna "neposredna komunikacija" med državama, s čemer se je na pogovorih po njegovih besedah strinjal tudi Kim, ki je zaprosil za srečanje z Moonom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Voditelja obeh Korej sta se tudi dogovorila, da bodo 1. junija ponovno potekali pogovori obeh Korej na visoki ravni.

Trump je medtem v soboto zvečer po lokalnem času dejal, da priprave na vrhunsko srečanje zelo dobro potekajo, ter da ZDA še vedno "pogledujejo k 12. juniju v Singapurju. To se ni spremenilo". Trump paje še v četrtek odpovedoval načrtovano srečanje. Kot je pri njem v navadi, pa si je kmalu spet premislil.

Profimedia
Tako je pokazal na okno Bele hiše, s katerega naj bi na njih zrla Melania. Tam je ni bilo.