Povračilo stroškov

O dodatku, ki bi marsikateremu gasilcu veliko pomenil

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
26. 5. 2018, 07.10
Deli članek:

Tožeča stranka je prepričana, da gre za sprenevedanje direktorjev gasilskih zavodov ter Uprave RS za zaščito in reševanje, saj razpravljajo o tistem, kar jim pripada po zakonu.

Profimedia
Kakšnih 12 evrov na mesec bi pripadalo vsakemu slovenskemu poklicnemu gasilcu.

Pred sodnico delovnega sodišča Vihorko Omerzu sta včeraj sedla sindikalist poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek in direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer zaradi povračila stroškov prehrane med delom. Zadeva pa sega v leto 2015.

Z izjemo trboveljskega preostali zavodi višjih nadomestil (še) ne izplačujejo.

UPOŠTEVAJOČ DVE OBDOBJI

Že tretji sodni izvedenec Srečko Lavrenčič je dejal, da je za izdelavo mnenja upošteval dve obdobji, in sicer do sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf) ter po njem. »Ob dejstvu, da zakon govori samo o nočnem delu, sem zaključil, da bi bili gasilci upravičeni do 1/8 dodatka,« je poudaril Lavrenčič, a ga je sodnica opomnila, da je obdobje do sprejetja tega zakona pravno vprašanje in se bo do tega opredelilo sodišče.

Gabrijel Toplak

1. Do 1/8 dodatka naj bi bili po presoji zadnjega izvedenca upravičeni gasilci.

2. Gre za 12 evrov na mesec na posameznega gasilca oziroma okoli 1400 evrov za vsa leta nazaj.

3. 106.a točka določa pravico do 50 odstotkov višjega nadomestila za prehrano za nočno delo.

4. 14 poklicnih gasilskih enot trenutno deluje v Sloveniji.

PRITRDILI SO STROKOVNJAKI

Ogrizek kot glavne akterje v tej zadevi omenja Upravo RS za zaščito in reševanje ter direktorje gasilskih zavodov. »Zakon je jasen, pritrdilo nam je nekaj pravnih strokovnjakov in to nam pripada. Čeprav si nekateri zadevo razlagajo drugače, tega ne razumemo, saj ne gre za visoke zneske. Dvanajst evrov na mesec oziroma okoli 1400 evrov za vsa leta nazaj, kar bi slovenskemu poklicnemu gasilcu veliko pomenilo. Zavodi, razen trboveljskega, tega ne upoštevajo, čeprav je delovno sodišče v individualnem sporu že razsodilo, da poklicnim gasilcem za čas nočnega dela pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano« je dejal.

SPOŠTOVANJE SODBE

Ciringer pa pravi, da je kot direktor dolžan spoštovati odločitev sodišča, ki je ugotovilo, da je Zujf posegel tudi v ta dodatek. »Pred sprejetjem zakona smo delovali v skladu z dogovorom s sindikatom. Takrat smo izplačevali na nočno izmeno dve malici in v dnevni samo eno,« je pojasnil. Ker je tudi sam začel kot gasilec, dodaja, da je večino zadev podedoval, te na sodišču pa je treba spoštovati. 

Gabrijel Toplak

Gabrijel Toplak
Narok za pravico do 50-odstotno višjega nadomestila za prehrano za nočno delo je potekal na Delovnem sodišču v Mariboru.

Gabrijel Toplak
V Gasilski brigadi Maribor je zaposlenih 68 gasilcev.