Pred volitvami

Mlade se išče "pod lupo", najstarejša ima 89 let

T.L.
24. 5. 2018, 10.55
Posodobljeno: 24. 5. 2018, 11.10
Deli članek:

Kaj o letošnjih kandidatih in kandidatkah na parlamentarnih volitvah razkriva statistika?

Bobo
Pred parlamentom je gneča, za poslanske stolčke je veliko zanimanje.

Čez dobrih deset dni bo jasno, kakšne politike in katera imena so se uvrstila v ožji izbor tistih, ki bodo - predvidoma - naslednje štiri leta krojili prihodnost Slovenije. Med strankarskimi kandidati so se znašla znana, manj znana in javnosti povsem neznana imena, državna volilna komisija pa je objavila še statistični pregled podatkov o kandidatih.

Državna volilna komisija

Nekaj zanimivosti: najstarejša kandidatka je stara 89 let in kandidira na listi Piratske stranke. Izračunano poprečje starosti kandidatov, ki si želijo poslanskih stolčkov, znaša nekaj več kot 50 let. Posledično je že iz tega podatka jasno, da je delež mladih, ki jih prihodnost države najbolj zadeva, nizek. To potrjujejo tudi podatki DVK, ki kažejo, da je le 11 odstotkov kandidatov na letošnjih volitvah, mlajših od 30 let. 

Državna volilna komisija

Po izobrazbi je 621 kandidatov v kategorijah osnovnošolska izobrazba (20), nižja poklicna izobrazba (73), srednja poklicna izobrazba (169), srednja strokovna, srednja splošna izobrazba (359). Za tri kandidate državna volilna komisija očitno ne razpolaga s podatki o doseženi izobrazbi. 

Doktorat znanosti in podobno izobrazbo ima 85 kandidatov, magisterij znanosti (prejšnji) in podobno izobrazbo 62 kandidatov, visokošolsko izobrazbo 2. stopnje, visokošolsko univerzitetno (prejšnja) in podobno izobrazbo pa 250 pretendentov za poslanske stolčke.

Državna volilna komisija

Državna volilna komisija