Kaj se skriva pod folijo?

FOTO: So prebivalci na obrobju Domžal na pragu ekološke katastrofe?

S.R.
23. 5. 2018, 15.30
Posodobljeno: 23. 5. 2018, 15.35
Deli članek:

Krajani naselij Študa in Mala loka v občini Domžale so upravičeno zaskrbljeni nad potencialno ekološko bombo, ki tiktaka na njihovem pragu, poroča portal Domzalec.si.

Miro Pivar, civilna iniciativa
Kaj se skriva v balah?

V Študi se namreč soočajo z neznosnim smradom, ki se širi iz potencialno nevarnega odlagališča za odpadke neznanega izvora. Krivca vidijo v podjetju Publikus d.o.o., ki je lastnik parcele in ki na to lokacijo že od prejšnjega tedna dovaža »stisnjene in v plastično folijo zavite bale z neznano vsebino.« Na poizvedbe krajanov se je po poročanju portala Domzalec.si že odzvala tudi občina, ki je od podjetja zahtevala ustavitev transporta in ga hkrati pozvala, naj pojasnijo, za kakšne vrste odpadkov gre in ali imajo za odlagališče vsa potrebna dovoljenja pristojnih institucij.

Kaj se skriva v balah?

Skrb vzbujajoče je tudi, da se sporno odlagališče nahaja v neposredni bližini Petrolove Bioplinarne in Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik ter da te bale z zaenkrat še neznano vsebino »počivajo« na kmetijskem zemljišču na vodovarstvenem območju. Po mnenju krajanov bi lahko bile posledice za okolico katastrofalne, pri čemer se ob trenutnem »aprilskem« vremenu bojijo zlasti izpiranja škodljivih snovi v podtalnico.

Da bi le izvedeli, kaj se dejansko skriva pod plastično folijo se je v ponedeljek na podjetje Publikus obrnila tudi Krajevna skupnost Simona Jenka, še poroča portal. Če gre verjeti podjetju, gre zgolj za začasno skladiščenje nenevarnih inertnih odpadkov, ki so jih »z vidika preprečevanja kakršnih koli morebitnih emisij v okolje še dodatno ovili v folijo.« Skrb je odveč, pravijo. Odlagališče so v ponedeljek popoldne preverili tudi domžalski policisti in občinski inšpektorat. Ti so ugotovili, da bale vsebujejo različne odpadke, hkrati pa so izsledili še en vir smradu, ki je vel iz odprtega bazena za digestat na območju Petrolove bioplinarne.

Miro Pivar, civilna iniciativa
Seno? Nak, inertni odpadki, pravijo pri podjetju.

Požarna straža

V ponedeljek zvečer, se je po sestanku civilne iniciative na ogled odlagališča v prisotnosti policije odpravilo še »zavidanja vredno število vaščanov,« poroča portal in dodaja, da so se s ti predstavniki KS Simona Jenka dogovorili za izvajanje požarne straže, ki so jo do jutra prevzeli gasilci PGD Študa. Da bi ustavila nadaljnje dovažanje odpadkov, je ukrepala tudi občina, ki je s postavitvijo prometnega znaka, ki prepoveduje vožnjo vozilom, težjim od 1,5 tone, opremila bližnji most, kar pa tovornjakom kot kaže ni predstavljalo prepreke. Domzalec.si namreč poroča, da je podjetje Publikus tudi včeraj nemoteno nadaljevalo z odlaganjem novih belih bal.

Občinski inšpektorat je s situacijo seznanil tudi Inšpekcijo za okolje in naravo, Agencijo RS za okolje, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Ministrstvo za okolje in prostor.

Miro Pivar, civilna iniciativa
V noči na torek so izvajali požarno stražo.

Miro Pivar, civilna iniciativa
Na nov prometni znak se niso ozirali.

Miro Pivar, civilna iniciativa
Podjetje je včeraj nadaljevalo z delom.