Preventivni odpoklic

Pil je radensko in potreboval zdravniško pomoč. Kaj se je zgodilo?

T.L./STA
22. 5. 2018, 15.40
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 16.28
Deli članek:

V Radenski "neljub dogodek" obžalujejo in poudarjajo, da sami niso zaznali odstopanj.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Konec minulega tedna je zaradi poškodb grla zdravniško pomoč poiskal bolnik, ki je pred tem v gostinskem lokalu zaužil mineralno vodo Radenska. Uprava za varno hrano že analizira vsebino četrtlitrske stekleničke radenske, zadevo pa preiskuje tudi policija. V Radenski "neljub dogodek" obžalujejo in poudarjajo, da sami niso zaznali odstopanj.

Bolnik je namreč po poročanju spletnega portala Žurnal24 po zaužitju tekočine iz stekleničke radenske v petek poiskal zdravniško pomoč v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer so nato o dogodku obvestili policijo. Ta zadevo preiskuje zaradi suma kaznivega dejanja zoper zdravje ljudi, so potrdili na ljubljanski policijski upravi.

Uprava za varno hrano pa je četrtlitrske stekleničke radenske dala v analizo. Po poročanju Večera poteka preiskava o tem, kaj je bilo morebiti prisotno v stekleničkah, in tudi, ali je morebiti proizvajalec opustil katero od svojih notranjih kontrol. Rezultati analize morebitne neželene snovi v omenjenih stekleničkah naj bi bili znani v sredo ali četrtek. Z uprave so po poročanju medijev še sporočili, da je bila v izdelku ugotovljena možnost prisotnosti čistila, ki lahko ob zaužitju povzroči poškodbe.

Preventivni odpoklic

Za STA so na upravi pojasnili, da so inšpekcijske preglede začeli takoj po tistem, ko jih je obvestila policija, tako na mestu zastrupitve, kot pri samem proizvajalcu pijače. V okviru postopkov, ki še niso zaključeni, preverjajo postopke ravnanja z živilom kot tudi sledljivost, vse z namenom ugotavljanja možnega načina onesnaženja pijače in preprečitve novih primerov.

"Za ustrezno zaščito potrošnikov je proizvajalec takoj po prejemu informacij začel odpoklic spornega lota iz prometa. Opravljenih je bilo že nekaj analiz vzorcev zaprtih steklenic pijače, iz katerih je razvidno, da vsebina ni sporna," so dodali.

Iz podjetja Radenska so medtem že v petek sporočili, da preventivno umikajo proizvod Radenska Classic Kraljevi vrelec v četrtlitrski steklenički zaradi morebitne možnosti prisotnosti tuje snovi v embalaži. Radenska je kupce prosila, da izdelek vrnejo na prodajna mesta in ga zamenjajo.

Poleg tega so nemudoma začeli pregled proizvodnih procesov, dokumentacije z analizami šarže ter izvedli dodatne analize. Njihovi dosedanji podatki ne kažejo, da bi pri polnjenju prišlo do odstopanj, so še sporočili iz podjetja.

Danes so še pojasnili, da je bilo v odpoklicani seriji 65.136 izdelkov. "Kakovost in varnost sta naši prioriteti, zato vsak primer morebitnega odstopanja od naših standardov obravnavamo z vso resnostjo. Takoj smo izvedli temeljito interno analizo ter preventivno odpoklicali izdelke omenjene šarže iz prodaje. Interno smo preverjali tako postopek polnjenja kot samo polnitev, pregled dokumentacije z analizami omenjene šarže ter opravili dodatne analize vzorčnih izdelkov iz šarže. Pri pregledu internih rezultatov za omenjeno šaržo nismo zaznali nobenih odstopanj in nikakršnih tujih snovi," so navedli.

Obenem so v akreditiran laboratorij poslali tri vzorce Radenske Classic iz iste šarže. Kot so poudarili, rezultati analiz dokazujejo, da je vsebina v poslanih stekleničkah iz omenjene šarže skladna z deklaracijo. "Zatrdimo lahko, da je bila vse od prvega obvestila s strani inšpekcije naša osnovna skrb zagotoviti kakovosten pregled in analizo omenjenih izdelkov in proizvodnje," so dodali.