Volina računica

Do sedmih tisočakov mesečno z malo politike

Luka Tetičkovič/Novice Svet24
21. 5. 2018, 19.30
Deli članek:

Zunajparlamentarne stranke ne ostanejo povsem na suhem. Če presežejo en odstotek, se jim zagotovi financiranje iz državnega proračuna. Kdo dobi največ?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zakon o političnih strankah tem zagotavlja sistemsko financiranje iz državnega proračuna, če jim na volitvah uspe prepričati vsaj odstotek volivcev, ki so izkoristili svojo glasovalno pravico.

Revija Zarja
Predsednik Piratov Rok Andrée. Pirati so v preteklem mandatu mesečno prejeli 6982 evrov, kar nanese skupno 318.285 evrov.

V preteklem sklicu državnega zbora je to uspelo štirim manjšim strankam. Najmanj, 1,34 odstotka volivcev so prepričali Pirati, ki so zato pretekla štiri leta vsak mesec prejemali slabih sedem tisočakov. Skupno so v preteklem sklicu iz državnega proračuna potegnili 318.285 evrov (po podatkih s portala Erar).

Mediaspeed
Slovenska nacionalna stranka je mesečno prejemala 8370 evrov, skupno 448.006 evrov.

Politični lisjak Jelinčič

Malce več javnih sredstev je uspelo pridobiti Zmagu Jelinčiču, predsedniku Slovenske nacionalne stranke. Na preteklih volitvah je njegova stranka prepričala 2,2 odstotka volivcev, za kar je bila nagrajena z 8370 evri mesečne žepnine. Skupno je iz državnega proračuna do zdaj počrpala slabih 450 tisočakov.

sta
Predsednik Pozitivne Slovenije Marjan Sedmak. PS je mesečno prejemala 9624 evrov, skupno 465.279 evrov.

Pozitivna Slovenija

Pozitivne prilive na svoj transakcijski račun je imela tudi Pozitivna Slovenija, ki ji predseduje Marjan Sedmak. Pred volilno skrinjico je prepričala 2,97 odstotka volivcev in tako postala upravičena do mesečnega obroka v višini 9624 evrov. Skupno smo ji davkoplačevalci za njeno politično delo namenili 465 tisočakov.

Primož Lavre
SLS je s skoraj štirimi odstotki glasov prejemala 11.215 evrov mesečno, oziroma 512.879 evrov skupno. Na fotografiji predsednik SLS Marko Zidanšek.

Tolažilna nagrada za SLS

Največ volivcev, a ne dovolj, da bi se prebila v parlament, je prepričala Slovenska ljudska stranka (SLS) pod predsednikom Markom Zidanškom. Glas zanjo je oddalo 3,95 odstotka volivcev, stranka pa si je tako prislužila 11.215 evrov mesečne dotacije. Skupno je SLS iz proračuna potegnila dobrega pol milijona evrov.

Vsem štirim omenjenim se javna sredstva nasmihajo tudi ta mandat, saj meritve javnega mnenja kažejo, da se jim ponovno ne bo uspelo prebiti v parlament, vendar se lahko pri tem nadejajo vsaj tolažilne nagrade.