Opozorilo

Ali vaš pes preganja divjad po gozdovih? Kazen 1200 evrov

Urban Klančnik/Novice Svet24
18. 5. 2018, 21.00
Deli članek:

Lovska zveza Slovenije že nekaj časa opozarja lastnike psov, naj bodo z njimi med sprehodi v naravi še posebej previdni.

arhiv
Psi so lahko zelo učinkoviti lovci.

Morda se številka sliši skoraj neverjetno, a psi v enem letu ubijejo okoli 1600 divjih živali. Največ jih sicer ubijejo pozimi, ko je divjad izčrpana ali ne more zbežati zaradi snega. Treba paje poudariti, da divja žival lahko umre že samo zaradi preganjanja, tudi če je pes ne ujame. Izgube energije namreč divja žival ne more kar tako nadomestiti.

arhiv
1600 divjih živali pobijejo psi na leto v Sloveniji.

Zakon

Zakon je glede izpusta psov v naravo zelo jasen. Psov pač ni dovoljeno spuščati prosto v naravo brez nadzora. Za povzročeno škodo odgovarja lastnik in globe niso ravno majhne, saj je v razponu od 420 pa do 1200 evrov. Še pred nekaj leti je lovec lahko psa, ki je preganjal divjad, celo ustrelil, pravzaprav je to lahko storil že samo, če je bil pes v gozdu oddaljen od svojega lastnika vsaj 50 metrov in 200 metrov od hiš. Zdaj pa lovci tega ne smejo več početi, lahko pa prijavijo kršitelja. Seveda je težko kriviti pse, saj gre ne nazadnje za potomce lovcev, mnogi so vzgajani kot lovski psi in pač delajo, kar jim govorijo njihovi nagoni. Zato pa morajo biti odgovorni lastniki in preprečiti napade na divjad.

Težava so lastniki

Težavo pač predstavljajo neodgovorni lastniki, ki pogosto mislijo, da njihov ljubljenček ne more narediti popolnoma nič narobe, a že nekoliko manjši psi so dovolj močni, da ubijejo mladička, v skrajnih primerih celo odraslo žival, če delujejo v tropu. Po mnenju Lovske zveze Slovenije največjo grožnjo divjadi predstavljajo kmečki psi, ki nimajo omejenega gibanja in se ponoči v posamezni vasi zbirajo v krdela. Ti ponoči iščejo plen po gozdovih kot volkovi in nesrečno žival raztrgajo pri živem telesu. V Sloveniji poznamo tudi več primerov, ko so takšni psi vdrli v ograde in ubili živali v njej. Takšno početje psom lahko preide v navado in se na lov podajajo noč za nočjo. V tujini obstajajo primeri, ko so takšni tropi ubili celo ljudi. (Urban Klančnik)

Kazni
1. Iztrebki
Če oseba ne pobere pasjega iztrebka, jo lahko doleti kazen okoli 100 evrov, odvisno od kraja.

2. Povodec
Če lastnik na javnem kraju nima psa na povodcu, je predpisana globa v višini 200 evrov.

3. Register
v Centralnem registru psov se preverja obveznost imetnikov psov za cepljenje psov proti steklini. Za nespoštovanje omenjene obveznosti je določena globa v razponu od 125 do 417 evrov.

4. V divjini
Zaradi neprivezanega psa v divjini lahko doleti lastnika kazen od 420 pa vse do 1200 evrov, če pes napade divjad.

5. Avtomobil
Če pes ni privezan v avtomobilu, lahko lastnika doleti kazen 40 evrov.

6. Preganjanje
Če pes preganja divjad (a je ne ulovi), bo lastnika čakala kazen med 420 in 620 evri.

7. Ugriz
Če pes ugrizne človeka, lahko lastnik dobi do 1200 evrov kazni, pes pa se vpiše kot nevaren.

8. Izpis
Psa je po poginu treba izpisati iz centralnega sistema, sicer lahko lastnik dobi kazen, ker psa ni cepil proti steklini.