Dobički in izgube

Veliki biznisi propadlih politikov: Svetovalci, keramičarji, hotelirji, vodovodarji

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
18. 5. 2018, 19.15
Deli članek:

Precej se jih je umaknilo v poslovno svetovanje, a jim je ta posel šel slabo, ko so propadle njihove politične zveze. Bolje je šlo tistim, ki so se ukvarjali s pravimi posli.

Profimedia
Kaj nekdanji politiki počnejo danes in kako jim gre v poslu (fotografija je simbolična)?

Kot poslovni svetovalec se je po strmoglavljenju z vrha Istrabenza preizkusil padli tajkun Igor Bavčar (ustanovni član Liberalne demokracije Slovenije – LDS), vendar trg njegovih nasvetov ni visoko ovrednotil. Za leto 2017 je Bavčarjevo samostojno podjetje prijavilo dober tisočak izgube, nato je bilo zaprto.

STA
Bavčarjevega poslovnega svetovanja trg ni visoko ovrednotil. Bavčarjev s. p. je lani prijavil 1165 evrov izgube.

Nesojen lobist Pavle Rupar

Nič bolje ne gre nekdanjemu tržiškemu plejboju in županu Pavlu Ruparju. Rupar je zaradi afere z znanko, ki je stanovala v njegovem poslanskem stanovanju, najprej letel čez prag državnega zbora, nato pa mu je vrata zaprla še Slovenska demokratska stranka (SDS). Po tem debaklu se je Rupar ukvarjal z lobiranjem v podjetju Effectus, ki pa je postalo neaktivno leta 2014, ko je bil zaprt poslovni račun. Rupar je kasneje na družbenem omrežju Facebook oglaševal, da prenavlja kopalnice, ob tem pa vam tudi zapoje.

STA
Rupar se je poskusil kot lobist, a se je kot pravi talent izkazal pri polaganju ploščic.

Poslovni svetovalec Gregor Golobič

Malce bolje je nekaj časa kazalo Gregorju Golobiču, desni roki preminulega predsednika in premierja Janeza Drnovška. Ko se je ta umaknil iz politike, je Golobič poskušal znova s stranko Zares, usodo te pa je zapečatila afera Ultra, v kateri je politična desnica dobila Golobiča, tedaj ministra za izobraževanje, na laži. Golobič, ki je ostal brez stranke, ugleda in politične kariere, se je nato poskusil uveljaviti kot poslovni svetovalec. Leta 2016 je še prijavil skromnih 38 tisočakov dobička, nato je bilo njegovo samostojno podjetje zaprto.

Bobo
Ko je izgubil politične zveze, je padlo tudi povpraševanje po poslovnih nasvetih Gregorja Golobiča. Golobič je leta 2016 kot poslovni dobiček svojega s. p. prijavil 38.342 evrov.

Brata Podobnik – vsak zase

Marjan in Janez Podobnik, ki sta bila s Slovensko ljudsko stranko celotna devetdeseta koalicijski partner Drnovškove LDS, sta v novo tisočletje vstopila politično bankrotirana. Oba sta se umaknila v posle podjetniškega svetovanja. Janez svetuje v podjetju Mundus Novis, ki se je lani ponašalo z 2,2 tisočaka dobička, na zaposlenega pa je ustvaril dobrih 20 tisočakov dodane vrednosti na letni ravni.

STA
Usoda ni bila naklonjena Marjanu Podobniku, ki se je v politiko vrnil tako da je primazal klofuto predsedniku stranke SLS. Podobnikovo podjetje Martanel 270 evrov je lani ustvarilo dobička.

Marjanu ne gre tako dobro. Zaradi kršitev statuta so ga vrgli iz stranke SLS, potem ko je »pobožal« njenega predsednika Marka Zidanška. Slabše mu gre tudi v poslu, njegovo podjetje Martanel je lani ustvarilo le 270 evrov dobička, na zaposlenega pa bornih 12,3 tisočaka dodane vrednosti.

STA
Bolje gre Janezu Podobniku, ki se v poslih očitno znajde. Lani je ustvaril 2242 evrov dobička.

Žerjav – sekira mu je padla v med, šele ko je zapustil SLS

Povsem drugačna zgodba pa je Radovan Žerjav, ki je bil med letoma 2007 in 2008 minister za promet in infrastrukturo iz kvote SLS, 2012 in 2013 pa tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Danes je Žerjav zaposlen pri korporaciji Christof Industries GmbH iz Gradca v Avstriji, kjer je zadolžen za poslovni razvoj. Ukvarja pa se tudi z najbolj štajerskim med velikimi poslovnimi podvigi – posredovanjem cenene delovne sile v zahodne države. V družbi Ferromont-SL je lani ustvaril slabih 20 tisočakov dobička, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala zadovoljivih 38 tisočakov.

Mediaspeed
Žerjav je zaposlen v avstrijski korporaciji, v popoldanskem času pa kuje tudi dobičke z izvozom cenene delovne sile. Žerjavovo podjetje Ferromont-SL je lani ustvarilo 19.286 evrov dobička.

Od študentskih žurk v hotelirstvo

Izbrskali smo še eno, zdaj že domala pozabljeno ime. Predsednik stranke enomandatnice Stranka mladih Slovenije (SMS) Dominik S. Černjak je začel kot študentski funkcionar. Že tedaj se mu je očitalo, da je z ustanovitvijo Collegium Mondial Travel ta začela odvzemati posle Zavodu za mladinski turizem (ZMT), ki je deloval predvsem v interesu študentske javnosti in ne toliko dobička.

Danes je Černjak lastniško udeležen v štirih podjetjih. Stoodstotni lastnik je v podjetju Alpe Adria turizem, ki je lani prijavilo 608 evrov dobička. Februarja letos je ustanovil še podjetje Jasna Chalet Resort, ki še ni sporočilo poslovnih rezultatov.

Bolje gre podjetjem, kjer je Černjak delni lastnik. V Kampu menina si lasti 20 odstotkov delnic, podjetje pa je lani ustvarilo 26 tisočakov dobička, na zaposlenega pa zadovoljivih 40 tisočakov dodane vrednosti. V podjetju Zratech, kjer si Černjak lasti 51 odstotkov delnic, pa je bilo lani ustvarjeno 6,7 tisočaka dobička. Dodana vrednost na zaposlenega je bila nižja – 32 tisočakov. Podjetje se ukvarja z instalacijo vodovodnih in plinskih napeljav.

STA
Černjaku gredo posli najbolje, ko je v podjetju solastnik, in ne lastnik. Černjakovo podjetje Zratech je lani pridelalo 6791 evrov dobička.

Kozmodisk ni več biznis

S politiko se je razmeroma hitro nehal ukvarjati Sandi Češko, ki je nekoč sedel v predsedstvu Zveze socialistične mladine Jugoslavije. Leta 1992 je ustanovil podjetje Studio Moderna, ki je v Slovenijo pripeljalo televizijsko prodajo. Med njegove velike uspešnice štejemo Kozmodisk in Bugi ribo, starejši pa se bodo gotovo spomnili tudi pojočega venčka, s katerim smo med božičnimi prazniki strašili poštarje in odganjali sorodnike.

Češko, sicer simpatizer stranke Socialni demokrati in eden ustanoviteljev Foruma 21, je danes z 16,4 odstotka lastništva udeležen le v svetovalnem podjetju Airo. Kje eden najbogatejših Slovencev služi svoj kruh, v slovenskih podatkovnih bazah ni bilo mogoče preveriti. Od lani jeseni namreč Češko nima več nobene upravljavske funkcije v verigi podjetij, prek katerih je obvladoval Studio Moderna.

Mediaspeed
Kralj televizijske prodaje ne obvladuje več Studia Moderna, s katerim je v Slovenijo pripeljal pojoče venčke.

Veliki profiti Janeza Škrabca

Podjetja, odprta za poslovno svetovanje, se pogosto uporabljajo za pranje denarja, saj je težko dokazati, da je bil račun izdan, storitev pa ne opravljena. Na seznamu storitev, s katerimi pogosto prihaja do pranja denarja, so še storitev cateringa in informacijske storitve.

Dobičke pa še vedno kuje Janez Škrabec, ki je prav tako začel v Zvezi socialistične mladine Slovenije. Možakar se je iz politike umaknil hitro, saj je boljše plati kapitalizma odkril s privatizacijo podjetja Riko. Trenutno je kot večinski lastnik posredno in neposredno udeležen v treh podjetjih. Izbrskali smo, da v podjetju Riko hiše iz zaposlenega letno izžame 36 tisočakov, leta 2016 pa je podjetje prijavilo 465 tisočakov dobička. Še višje številke proizvaja podjetje Riko, industrijski gradbeni inženiring in leasing. Lani je ustvarilo dobrih sedem milijonov evrov dobička, na zaposlenega pa kar neverjetnih 145 tisočakov. Slabše je šlo podjetju Riko invest, saj je lani prijavilo slabih 30 tisočakov izgube. 

Primož Lavre
Samooklicani marksist Škrabec je hitro spoznal, da je kapitalizem dober sistem, če si lastnik podjetja.