Društvo delavske svetovalnice in Delovne skupine za azil zahtevata takojšnjo ustavitev postopka in opozarjata, da je šlo po mnenju pravnikov in organizacij, ki nadzorujejo to področje, za zlorabo pravnih mehanizmov.

Kot so sporočili iz omenjenih dveh organizacij, je center za tujce enega tujca, ki je v Sloveniji bival tri leta, izgnal zaradi neurejene dokumentacije. Potem ko se je danes redno javil na policijski postaji, so ga brez pojasnil odpeljali pred očmi zaročenke. Razloga za izselitev drugega tujca, ki je v Sloveniji živel šest let, ne poznajo.

"Kafkovska birokracija"

Kot je pojasnil Miha Blažić iz Delovne skupine za azil, sta oba tujca ob prihodu v Slovenijo zaprosila za azil, ki pa jima ni bil odobren. Od takrat sta v Sloveniji bivala na podlagi veljavne odločbe o dovolitvi začasnega zadrževanja.

Po njegovih navedbah gre za osebi, ki imata v Sloveniji družino in prijatelje. "V tem času sta si, glede na to, da sta bila v državi že dlje časa, poskušala urediti legalno regularno bivanje in tu sta padla v kafkovsko birokracijo. Ravno te institucije so jima namreč to ves čas preprečevale. Po nobeni uradni poti, ki je taki osebi na voljo, jima niso dovolili, da legalizirata svoje bivanje v državi."

Oblasti so po Blažićevih besedah postopek izvedle tako hitro z namenom, da zanj nihče ne bi izvedel, s tem pa so tudi preprečile možnost pritožbe. Zahteva takojšnjo zaustavitev postopka, saj sta oba deportirana sodelovala v vseh zahtevanih postopkih - se javljala in uveljavljala pravna sredstva.

Pot na Dunaj

Pooblaščenka deportiranega tujca, ki je v Sloveniji bival šest let, Laura Orel, je povedala, da je na policijskega inšpektorja, ki je zadolžen za njegov primer in je tudi izdal odločbo za dovoljenje bivanja, naslovila elektronsko pošto, ga prosila za pojasnilo in takojšnjo zaustavitev postopka deportacije, dokler se ne razjasni, ali je to ukrepanje sploh zakonito. Kot je dejala, skupaj s sodelavci snujejo tudi pritožbo na ustavno sodišče.

Po podatkih Blažića in Orlove, sta bila oba tujca včeraj zvečer na poti na Dunaj in nista imela možnosti uveljavljati pravnih sredstev. Deportacija poteka, ni pa še izvršena. Deportirana bosta takrat, ko bo letalo vzletelo. Dokler ne bosta na letalu, je ta postopek po mnenju pravnikov nezakonit zaradi veljavne odločbe o dovolitvi zadrževanja v Republiki Sloveniji, je še dejala Orlova. Trenutno tako še ni znano, ali sta že sedla na letalo. STA še čaka na pojasnila ministrstva za notranje zadeve v zvezi z dogajanjem, za katere je zaprosila.