Sporni ljubljanski jambori

"Prizadeti" zaradi rdeče zvezde so se obrnili na gradbeno inšpekcijo

S.R./STA
16. 5. 2018, 21.03
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 21.08
Deli članek:

Društvo Moris je na gradbeno inšpekcijo poslalo prijavo suma nezakonitega posega v prostor zaradi ponovne postavitve jamborov z rdečo zvezdo v Ljubljani, ki so padli leta 1991.

Bobo
V društvu namreč sumijo, da za ponovno postavitev jamborov občina nima gradbenega dovoljenja.

Kot so zapisali v društvu, so iz medijev in od članov izvedeli, da je "župan glavnega mesta Slovenije začel postavljati že odstranjene simbole bivšega totalitarnega komunističnega sistema v obliki železnih konstrukcij z rdečo zvezdo". Opozorili so, da je rdečo zvezdo kot razpoznavni znak nosila agresorska JLA, ki je napadla komaj razglašeno samostojno Slovenijo 26. junija 1991.

"Zelo smo prizadeti zaradi takega ravnanja, ki naj bi bilo, na podlagi do sedaj znanih podatkov, tudi nezakonito - za postavljanje konstrukcij z rdečo zvezdo naj ne bilo izdano gradbeno oziroma kakšno drugo dovoljenje," so zapisali v društvu. Kritični so do po njihovem mnenju oblastnega ravnanja župana Zorana Jankovića. Ob tem so spomnili, da je ustavno sodišče leta 2011 razveljavilo občinski odlok, s katerim naj bi poimenovali po Josipu Brozu Titu Titovo cesto.

V Društvu Moris so prijavo inšpekciji dali tudi zato, "da pristojni gradbeni inšpektor tudi z vidika zakonitosti ugotovi dejansko stanje in odredi odstranitev konstrukcij z rdečo zvezdo z javnih površin, ki simbolno spominjajo na bivši totalitarni komunistični sistem in bivšo agresorsko JLA". V primeru, da odstranitev konstrukcij z rdečo zvezdo ne bo odrejena, nameravajo pravno ukrepati na pristojnih instancah.

Bobo
Na občini pa so zatrdili, da so za postavitev pridobili vsa soglasja.

Leta 1991 so jih požagali nezakonito

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da so bili jambori z zvezdami, ki so nekoč stali ob Poti spominov in tovarištva, postavljeni v letih 1984-85, a jih je mestna oblast leta 1991 nezakonito požagala z izgovorom, da so potrebni obnove. Letos so ponovno postavili tri od sedmih jamborov, in sicer na Tržaški, Litijski in Šmartinski cesti, za kar so pridobili vsa potrebna soglasja. Jambori sicer imajo gradbeno dovoljenje iz leta 1985, so dodali.

Jambori so bili po pojasnilu občine del sistema celostnega označevanja in grafične podobe PST po predlogu Janeza Koželja in sodelavcev, ki je bil izbran na natečaju leta 1985. Bili so del celostne ureditve spomenika POT in element pričevanja zgodovinskega spomina. Jambori so bili lepo oblikovani v jeziku ruskega konstruktivizma in poznani v strokovnih krogih kot instalacija neo-konstruktivizma, so še navedli.