zaradi arbitraže

Balažic vložil kazensko ovadbo proti Erjavcu

J.P./STA
16. 5. 2018, 14.47
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 14.49
Deli članek:

Predsednik stranke Novi socialdemokrati Milan Balažic je danes na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti zunanjemu ministru Karlu Erjavcu.

Bobo
Borut Pahor in Milan Balazic sta se leta 2010 takole pogovarjala na novoletnem sprejemu za novinarje.

V stranki ministru očitajo zlorabo uradnega položaja, nevestno delo, izdajo tajnih podatkov in napad na neodvisnost države. Pri slednjem gre za dejavnost, ki "je Slovenijo spravila v podrejen in odvisen položaj do Hrvaške", so zapisali.

Arbitražno sodišče je junija lani določilo mejo med državama, vendar Zagreb odločitve sodišča ne spoštuje, saj da je Slovenija kompromitirala arbitražni postopek. Ljubljana je marca Evropski komisiji posredovala pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, v začetku maja pa je na komisiji potekala ustna obravnava. Bruselj ima do vključno 18. junija čas, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori. Teoretično lahko Slovenija tožbo na Sodišču EU vloži 19. junija.

"Ker Slovenija zaradi njegove dejavnosti nima teritorialnega dostopa do odprtega morja, se je morala po njegovi krivdi odreči delu ozemlja in teritorialnega morja po stanju na dan 25. 6. 1991, kar je v nasprotju s 4. členom Ustave Republike Slovenije," piše v ovadbi, ki so jo danes posredovali iz stranke Novi socialdemokrati. Ta določa, da je Slovenija ozemeljsko enotna in nedeljiva država.

Pahor in Erjavec

Zaradi njegove vloge pri sklenitvi arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško je Balažic pretekli mesec ovadbo vložil tudi že proti predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bil v času podpisa arbitražnega sporazuma leta 2009 premier. Erjavec je bil tedaj zunanji minister.