Pestro na cestah

Nepopisna gneča, zastoji, dela in številne zapore ceste

Sašo Avramovič / Novice Svet24
17. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Na slovenskih cestah je te dni zelo pestro. Potekajo številna dela, rušijo se cestninske postaje, veliko je tudi cestnih zapor …. Zaradi vsega skupaj nastaja nepopisna gneča.

Popoldanska gneča na ljubljanski vzhodni obvoznici.

Številna dela na cesti, zaprte ceste, polovične zapore, velika gneča ter dolge čakalne dobe na mejnih prehodih. Takšno je te dni stanje na cestah in avtocestah po vsej Sloveniji. A to še ni vse. Še bolj pestro bo v prihodnjih dneh. Predvsem konec tedna je pričakovati povečano gostoto prometa proti turističnim krajem ter v obratni smeri (predvsem v nedeljo od Hrvaške proti Avstriji). Razlog? Končujejo se krajše počitnice v delu Nemčije in v Belgiji ter tako imenovani podaljšani vikend zaradi četrtkovega praznika v Avstriji, Nemčiji in Švici.

Cestninske postaje

Glede na to, da cestninske postaje na avtocestnem omrežju z vzpostavitvijo sistema DarsGo (začel je veljati 1. aprila za težka vozila – vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone) niso več potrebne, so nekatere postaje že začeli odstranjevati. Na cestninskih postajah Razdrto in Log dela že potekajo. »Zaradi izvajanja del bo na območju obeh cestninskih postaj najprej vzpostavljena zapora obeh prehitevalnih pasov, tudi pozneje pa bo ves čas obnove zagotovljena največja možna pretočnost prometa. To pomeni, da bosta skoraj ves čas obnove v vsako smer potekala dva zožena vozna pasova. Dela na obeh cestninskih postajah se bodo zaključila do konca julija,« so sporočili z Darsa. Ruši se že stranska cestninska postaja Razdrto, predvidoma naslednji teden pa bodo dela stekla tudi na cestninski postaji Postojna. Dars sicer letos načrtuje odstranitev približno polovice cestninskih postaj in preureditev teh območij.

Dars
Rušitev cestninske postaje Torovo.

Gorenjska in Dolenjska

Gneča zaradi del in zapor je tudi na dolenjski in gorenjski avtocesti. Na viaduktih Podmežakla 1 in 2 med priključkoma Jesenice zahod (Hrušica) in Jesenice vzhod (Lipce) zaradi sanacije viaduktov promet poteka dvosmerno po eni polovici avtoceste, po enem voznem pasu v vsako smer. Dela se bodo zaključila predvidoma v začetku prihodnjega meseca. Kaj pa Dolenjska? Zaradi del bo do naslednjega četrtka na odseku Dobruška vas–Drnovo spremenjen potek prometa, in sicer je zaprta polovica avtoceste, promet pa poteka po drugi polovici dvosmerno. Zaprto je tudi počivališče Zaloke proti Ljubljani. Dela še vedno potekajo tudi v predoru Šentvid, v levi cevi proti Kranju, zaključila naj bi se predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Štajerska in Primorska

Do konca meseca so možne dodatne popolne nočne zapore predorov Kastelec in Dekani. Promet bo preusmerjen na vzporedno obvozno cesto. Do jutri bodo na primorski avtocesti tudi občasne zapore zaradi vgradnje naletnih mehov. Na viaduktu Ravbarkomanda se obnova nadaljuje. Odsek je prometno zelo obremenjen, promet pa poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Na hitri cesti H4 trenutno poteka obnova dotrajanega vozišča na odsekih Vipava–Ajdovščina in Ajdovščina–Selo. Promet je urejen dvosmerno po eni polovici hitre ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. Gneča je in bo tudi v prihodnjih dneh na Štajerskem. Prihodnji torek bodo začeli postavljati popolno zaporo odseka Dragučova–Lenart na avtocesti A5.  Do 2. junija bo popolna zapora smernega vozišča avtoceste 0806 (smer Maribor–Lenart), od tega dne pa do 15. junija pa popolna zapora smernega vozišča avtoceste 0906 (smer Lenart–Maribor).