Marihuana sredi parka

Narkomani so si prilastili paviljon v Ljudskem vrtu

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
17. 5. 2018, 06.50
Posodobljeno: 8. 7. 2023, 08.01
Deli članek:

Na stopnicah, ki vodijo v paviljon v Ljudskem vrtu na Ptuju, je zamenjana ograja za oprijem. A na žalost bo največ koristi od tega imela le ena skupina mladostnikov.

Štajerski tednik
Pavilijon v Ljudskem vrtu na Ptuju je magnet za uživalce zelene zeli.

Na stopnicah, ki vodijo v paviljon v Ljudskem vrtu, je bila aprila narejena ograja za oprijem. Majhen korak za mesto, velik za tiste, ki se tam zadržujejo.

Celotno območje v Ljudskem vrtu bi bilo potrebno temeljite obnove. Gre za velik potencial, ki ostaja neizkoriščen. Edini urejen del je parkovna površina, kjer so igrala za otroke. Nasproti tega, tik ob parku in ribniku, je paviljon. Simpatičen, skorajda idiličen, namenjen za druženje pod krošnjami dreves. A praktično neuporaben. Na tem območju se vsakodnevno druži skupina mladih in veseljačijo ob kajenju marihuane. Kar marsikoga zmoti, je dejstvo, da to ni občasen pojav, temveč se to dogaja že več let, kar je nemogoče spregledati.

POLICIJA IMA OČI NA PECLJIH

Prav zato smo na Policijsko upravo Maribor naslovili vprašanja o nadzoru tega območja. Policisti PP Ptuj so zagotovili, da skoraj vsakodnevno opravljajo kontrole na območju parka Ljudski vrt. »Policisti PP Ptuj smo v letih 2016 in 2017 na območju parka Ljudski vrt ugotovili sedem kršitev po 33. členu zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Ugotavljamo, da se na tem območju občasno zadržujejo uživalci prepovedanih drog – marihuane, ne pa tudi uživalci trdih drog,« pojasnjujejo na PP Ptuj. V povezavi z izvajanjem nadzorov so sicer obravnavali tri osebe zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

ŠOLARJEM NA DOSEGU ROKE

Ker je park v neposredni bližini šole, je to posebna obremenilna okoliščina. »V primeru, da je osumljenec izvrševal kazniva dejanja v bližini šol ali vrtcev, smo zoper njega na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo, saj je za takšna izvršitvena dejanja predvidena kazen zapora od treh do 15 let,« dodajajo ptujski policisti. Za izvršitev tega kaznivega dejanja je osumljenec lahko obsojen na zaporno kazen od enega do 10 let.

KJE VSE SE ZBIRAJO NARKOMANI

Čeprav so ljubitelji marihuane v parku Ljudski vrt na Ptuju bolj na očeh, pa po ugotovitvah policije to območje ne izstopa po številu ugotovljenih prekrškov. »Na območju Ptuja trenutno nimamo aktualnega zbirališča narkomanov, ker ti izbirajo predvsem lokacije, kjer je prisotno manjše število ljudi, da so manj opazni,« ugotavljajo na policiji. V primeru omenjenega parka morda res ne gre za uživalce trdih drog, nedvomno pa prostor z otroškimi igrali ni mesto, ki bi bilo primerno za kajenje trave.