Razmere v Gazi

Slovenijo je to zaskrbelo že lani, zdaj Erjavec svari, da ta simbolna dejanja niso korak k miru

J.P.
16. 5. 2018, 07.58
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 08.03
Deli članek:

Poudaril je, da "varnostne skrbi Izraela ni mogoče reševati s silo, temveč z dialogom in vključevanjem".

Bobo
Karl Erjavec

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec v zvezi z nasiljem med Izraelom in Palestinci pozval k umiritvi razmer, sorazmerni uporabi sile in odgovornemu ravnanju, da bi preprečili zaostrovanje razmer. Pozval je tudi k "spoštovanju zaščite civilistov, predvsem mladoletnih in zdravstvenega osebja". Po njegovih besedah je edini način za umiritev razmer nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa, za kar si bo Slovenija v okviru Evropske unije še naprej prizadevala.

Premik veleposlaništva

V nasilju med Izraelom in Palestinci, živečimi v Gazi, je doslej ugasnilo vsaj 60 življenj, ranjenih je bilo več kot 2700 Palestincev.

Erjavec se je dotaknil tudi selitve ameriškega diplomatskega predstavništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, glede česar je Slovenija že ob najavi decembra lani izrazila zaskrbljenost. "Relevantne resolucije Varnostnega sveta in Generalne skupščine OZN določajo, da mora biti status Jeruzalema določen s pogajanji, saj bo le na ta način mogoče doseči pravično in trajno rešitev, ki bo omogočila sobivanje dveh držav v miru, z Jeruzalemom kot prestolnico Izraela in Palestine. Mednarodno razumevanje Jeruzalema je med drugim določeno v resolucijah Varnostnega Sveta OZN št. 478 in 2334, ki sta jasni tudi glede odsotnosti diplomatskih predstavništev do dokončne ureditve statusa mesta. Simbolna dejanja, kot je premik veleposlaništva, niso korak k miru, temveč predstavljajo dodaten zaplet v že tako kompleksnih odnosih," Erjavčeve besede navajajo na ministrstvu za zunanje zadeve.