Dobrodelni izziv

»Alina je za njih rastlina. Za njih je zadeva končana.«

Janja Ambrožič / Dolenjski list
15. 5. 2018, 19.50
Deli članek:

O Alini Krajnčič smo prvič pisali konec decembra, ko sta se starša zaradi dekličine prirojene hude okvare možganov s prošnjo za pomoč obrnila na prijatelje in znance.

J.A.
Alina se najbolje počuti v maminem naročju.

»Do zdaj je bilo več kot 10 akcij za pomoč Alini, odzvalo se je tudi ogromno posameznikov,« je povedala mamica Anita, očka Matej pa je dodal, da jih še ni konec, saj ju še vedno kličejo organizatorji in sprašujejo, ali še vedno potrebujejo pomoč. Tako se v kratkem obetajo Globoko poje za Alino (24. maja), koncert v Mladinskem centru Krško (2. junija), strelska tekma v Brežicah (avgusta).

J.A.
Družina Krajnčič

Pomagajte Alini

Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Brežice (OZ RK Brežice), Trg Jožeta Toporišiča 2, 8250 Brežice, TRR NLB: SI56 0237 3001 0819 504, namen nakazila: CHAR humanitarni prispevek za Alino, sklic: SI00 76015.

PRVI CIKLUS ZDRAVLJENJA

»Ja, še vedno potrebujemo pomoč, saj je za nami prvi ciklus zdravljenja z matičnimi celicami. Dogovorjeni smo, da se vrnemo na kliniko, kjer se bodo odločili, ali bomo ciklus ponovili takoj ali bomo še počakali,« je pojasnil Matej. Pravi, da je idealno, če izvedejo trikrat po tri serije operacij. Gre za devet posegov in vsak od njih stane 5500 evrov. To pomeni, da je družina do zdaj za operacije plačala že 16.500 evrov.

PRVI REZULTATI SE ŽE KAŽEJO

Alina je imela med 27. januarjem in 24. aprilom na zasebni kliniki v Novem Sadu tri operacije z matičnimi celicami. »Tam smo bili trikrat po en vikend. Iz kolka so ji vzeli matične celice in jih aplicirali v hrbtenjačo. Pravi rezultati se pokažejo štiri do šest mesecev po operacijah, lahko pa povem, da so po prvi operaciji izginili epileptični napadi, med katerimi je padla v nezavest. Žal ima ogromno epileptičnih napadov, po več kot 100 na dan. Opažava, da se je njihovo število povečalo. Rekli so nama, da je to posledica odraščanja in razvoja možganov,« je dejal Matej, Anita pa je omenila, da v njenem primeru epileptični napad lahko pomeni trzanje z rokicami ali očmi, včasih je to nenaden smeh.

J.A.
Kdo pravi, da ženska ne more dvigniti traktorske gume?

»Zdelo se nama je, da ji gre že super, dokler mi imela toliko teh napadov. Posledično so ji povečali odmerek pomirjeval in to je pomenilo, da je spet postala mehka in smo se razvojno gledano vrnili nekaj mesecev nazaj,« je pojasnil Matej.

Mamica pove, da je vsak dan drugače, kakšen dan je super, Alina sedi in glavico drži pokonci, kakšen dan pa nič od tega.

J.A.
Takole so se izkazali mladi nogometaši iz Brežic.

LJUBLJANSKI ZDRAVNIKI DVIGNILI ROKE

J.A.
Danijel Volk in Peter Gramc

Seveda starša verjameta, da bodo Alini operacije z matičnimi celicami pomagale, a zdravniki v Ljubljani jima ne dajejo veliko upanja. »Alina je za njih še vedno rastlina. Pravijo, da smo razvojno prišli do konca. Za njih je zadeva končana. Prinesla sva jim izvide iz Srbije, v katerih so tudi predlogi, kako naprej. Čakava na mnenje konzilija, najprej pa so odklonili celo slikanje glave z magnetno resonanco. Rekli so, da je glede na poškodbe nesmiselno,« sta povedala starša z nekoliko kislim priokusom. Anita in Matej ostajata optimistična in verjameta, da Alinin čas šele prihaja.

Enako kot onadva v napredek nežne deklice verjamejo vsi tisti, ki so na tak ali drugačen način že ali še bodo prispevali za njeno zdravljenje. Pred dnevi je to veljalo za vse tiste, ki so se v Brežicah udeležili 24-urnega izziva Burpee v organizaciji Športnega društva Tim 5 in PowerHousa. V praksi je to pomenilo, da je od sobote od 12. ure do nedelje točno opoldne na parkirišču za Tušem nenehno najmanj ena oseba izvajala vojaške poskoke. Ves čas sta bila tam tudi organizatorja Danijel Volk (Športno društvo Tim 5) in Peter Gramc (PowerHouse). Hkrati so zbirali donacije. Na 24-urnem izzivu so za Alino zbrali 1063 evrov.